Стара Загора почете героите си отпреди 145 години

С тържествено общоградско честване Стара Загора отбеляза 145-тата годишнина от боевете за защита на града. Пред Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ се състоя тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя, с участието на Военен духов оркестър и почетен караул от Втора тунджанска механизирана бригада. Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов. Отбелязването на паметната дата започна със Заупокойна молитва.

„…За тези, които имаха България за най-свидното в живота си“, думи на признателност произнесе зам.-кметът на община Стара Загора Милена Желева.

„Тъжен е този ден за Стара Загора и за Майка България. Точно преди 145 години, на това място и в околностите, се водят едни от най-лютите и най-жестоките боеве за свободата на нашия прекрасен град, за свободата на нашата родина. Следват дни, изпълнени с насилие. Три дни и нощи Стара Загора гори. И днес, ние се събираме тук, за да отдадем заслужена почит пред загиналите. Да се поклоним пред всички онези, които са оставили своите кости в полетата под нас; Пред тези, които с Опълчението, ген. Гурко и ген. Столетов поемат по пътя към Шипка и защитават нашата България. Тук сме днес, за да не забравяме, за да помним! И ако имаме грях – и политиците след Освобождението, и ние днес, то той е, че нищо от това, което се е случило тук – не е в учебниците по история. Нашата мисия е да напомняме, да предаваме напред. И когато погледнем от Мемориалния комплекс „Бранителните на Стара Загора“ към нашия град, към младите му хора, които изпълват детските градини и училищата и след това създават свои семейства тук – да им напомним, да се знае и слави миналото. Вечен мир и поклон пред героизма!“, каза ресорният зам.-кмет Милена Желева в словото си.

Цветя и почит пред героите, защитавали свобода, род и родина, отдадоха още общински съветници, бригаден генерал Станимир Христов, зам.областният управител Любомир Желев, представители на политически и обществени организации, граждани.

По повод годишнината, едновременно тази сутрин, бяха поднесени венци пред „Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин“, „Паметник на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877 г.“, „Паметник на загиналите във войните старозагорци“, „Мавзолей – костница 19 юлий 1877 г.“, „Паметник на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския бой 19/31 юли 1877 г.“.

Безплатният градски тур, организиран от Туристическия информационен център и Община Стара Загора, също бе тематичен – „Памет за Освобождението “.

Красимира Кънева