Проф д-р Мадлен Бъчварова от Стара Загора е в ръководния орган на Американската асоциация на хоровите диригенти

„За пръв път жена, и то от Стара Загора е в ръководен орган на Американската асоциация на хоровите диригенти. Това е проф д-р Мадлен Бъчварова” – съобщи д-р Дончо Донев, който е и диригент на Хор „Библиофония” към Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Новината може да видите на https://choralnet.org/acda-news/2022-standing-committee-appts/?fbclid=IwAR0x_l8qS3xITyRFElunHAyOt2o4nsKuiLZ4Vycfvd5MgSF5P8GLDAUIL28

През 2019 г. Съвместен концерт на Детски хор „Добри Христов” и  на един от най-старите академични хорове от Съединените щати – този на Хановер Колидж от Индиана, събра във Варна на една сцена над 100 певци.

Хорът на Хановер Колидж е на повече от 180 години. Той е представителната част на програмата за хорово образование на колежа.

Диригент на хора е българката Мадлен Бъчварова, която е и пианист, певец, член на журита на хорови конкурси и която 22 години развива музикалната си кариера зад океана. Дирижирала е в Златната зала на виенския Музикферайн, ръководи музикални ателиета в различни части на света. Търсена е от американски хорове и музикални общества като консултант по езиково произношение и музикално-историческа автентичност на българска, руска и църковно-славянска хорова литература.

Бъчварова е участвала в концертни турнета и записи с двете хорови формации на симфоничния оркестър на Атланта под ръководството на бележития диригент Робърт Шоу. С този хор тя получава наградата Грами (единствената българка, носителка на „Грами“ за класическа музика), концертира многократно в Карнеги Хол и се представя на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Атланта.

Тя е и член на американската национална академия за звукозаписно изкуство и наука (NARAS), където гласува за наградите Грами, както и на националния подкомитет по мултикултурната музика на Асоциацията на американските хорови диригенти.

Честито проф.Бъчварова!

Екип на Долап.бг