Детски смях и глъч огласиха пищния двор на Къща-музей „Гео Милев“

През последните няколко години, настъпи ли лятото, типичният стар старозагорски двор на Къща-музей „Гео Милев“ се превръща в любимо място за деца от 6 до 10 годишна възраст. Всеки делничен ден от 10:00 до 12:00 ч. тук е занималня.

“ Започнахме в началото на м.юли с намерение до края му да приключим. Но поради  проявеният голям интерес ще продължим и месец август, – обяснява  организаторът на събитията Диана Игнева. – Четем приказки и стихотворения, влизаме в театрални роли, отгатваме гатанки, моделираме, рисуваме…. научаваме любопитни факти за живота на Гео Милев и неговото семейство. Искам да подчертая, че занималнята е безплатна. Ако децата искат да посетят къщата музей тогава единствено вземаме входна такса за посещението . Инициативата е наша с любезното съдействие на Община Стара Загора“.

От дълги години Къща-музей „Гео Милев“ е организатор на ежегоден детски  пленер по живопис. Ръководител е художникът Тошо Стефанов. Творбите на малките художници украсяват стените на сградите, а дворът става още по-уютен.

Много полезна и потребна е провеждането на тази занималня. Освен развлечението и създаването на нови социални контакти, децата чуват подробности за поети и писатели, научават стихотворения, създават се културни навици. А самото пребиваване в двора, под над 100-летния дъб, посаден лично от Гео Милев е не само радост и релаксация, а възпитаване на естетически вкус, чрез заобикалящата природа.

Росица Ранчева