Над 70 млади астрономи опознават тайните на Космоса

Преди няколко дни децата и учениците, членове на Клуба „Забавна астрономия“ при Център за подкрепа на личностното развитие Стара Загора излязоха за един месец във ваканция. Полага им да си отдъхнат при целогодишната интензивна работа, която финализира с лагер-школа на море.

В края на 2021 г. Антония Петрова – възпитаничка на Старозагорската астрономическа обсерватория, бивша преподавателка по физика , сега специалист в ДИПКУ Стара Загора и

и Пепа Ганчева – дългогодишен преподавател по физика и астрономия, участваха с проект „Създаване на кабинет по природни науки“ към Министерство на образованието и науката и го защитиха. Официалното му откриване стана на 10 март 2022 г.

Кабинетът е разположен в Центъра за кариерно развитие. Атмосферата е също като в Астрономическата обсерватория, където г-жа Ганчева е прекарала голяма част от живота си като преподавател. Тук има много астрономически уреди, конструктори, действащи модели, оптика, механика, телескопи и др.

В кабинета заниманията станаха много по-интересни и задълбочени, сподели г-жа Ганчева, която води часовете по астрономия. А астрономията е в сърцето й от детските години.- Младите астрономи са разпределени във възрастови групи: предучилищна група, от първи до четвърти клас и пети- осми клас. Големите ученици подготвям за олимпиади и състезания.

С най-малките се започва с азбука на астрономията, учат се имена на съзвездия, митове, легенди, космос, ракети, т.е. всичко което е по програма.

Всъщност в астрономията програмата си върви по естествен път. Има есенно равноденствие, есенно съзвездие, след това идва зима -зимни съзвездия, движения на Земята и пр. най-азбучни неща, които са много полезни на децата от първи до осми клас“- уточнява харизматичната доайенка в старозагорските астрономически науки.

Тази година клубът са посещавали редовно над 74 деца. Освен това Пепа Ганчева втора година води две групи в Детска градина Nо 8“Българче“.

Миналата година заниманията бяха за една група „българчета“, а тази година – двойно повече, които успешно дипломирахме. Връчихме им грамоти, посетихме Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“, празнувахме всички. Това правя в памет на моята майка Желка Колева, която е била първата директорка на „Българче“. А и сегашната директорка подхожда с уважение и желание към интересите на децата. Въпреки трудностите, резултатите са много добри“ – сподели г-жа Ганчева. Тя благодари на родителите, които водят децата си в кабинета на занимания. Те също научават много неща за астрономията.

Въпреки лятната ваканция , от 15 юни до 10 юли т.г. работата в кабинета по занимателна астрономия продължи. Над 50 малки астрономи с още по-голям интерес и самочувствие опознаваха тайните на космоса. След това те заминаха на лагер школа на морето.

Там беше разкошно защото през нощите успях да покажа на децата всички важни обекти, съзвездия, планети…Тази година Луната беше на преден план. По едно време за две вечери ни гостува доц. д-р Алексей Стоев, директор на Старозагорската астрономическа обсерватория. Направихме общо обучение. Той донесе по-голям телескоп …Доволна съм от всичко , което мина досега“ – заяви Пепа Ганчева . Тя съобщи, че капацитетът на групите е препълнен и за новата учебна година ще трябва да се създават нови групи. Интересът на децата и на родителите стана значителен.

Основателката и ръководителката на клуб „Занимателна астрономия“ Пепа Ганчева се занимава непрекъснато с астрономия още като ученичка в шести клас. Сега е на 73 години. Като ученичка проявява интерес, завършва специалности „Физика и астрономия“, като млад специалист работи в Станцията на младите техници. Била е преподавател в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, в Тракийски университет, но най-дълго в Старозагорската астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“. Нейната кауза е пламъчето на любопитството към Космоса, което тя пали у децата и учениците, да се превърне в огнена потребност за разкриване тайните на вселената. Все пак апетитът идва с яденето. Нали?

Росица Ранчева