Безплатно тестване за хепатит В и хепатит С на 29 юли

Регионалната здравна инспекция  – Стара Загора ще проведе от 29 юли до 5 август безплатно тестване за хепатит В и хепатит С в рамките на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, чието осъществява е под егидата на Министерство на здравеопазването и Национален център по заразни и паразитни болести.

Тестването за всички желаещи ще е изцяло доброволно и след попълване на информирано съгласие. То ще се осъществява от екипи на РЗИ – Стара Загора в стационарния кабинет КАБКИС 10 и на терен с медицински мобилен кабинет.

Изследването ще бъде направено в рамките на 15 – 20 минути, с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностния антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса. В случай на желание, може да се направи разширен панел, чрез който посредством имуноензимни тестове да се изследва хепатит А, В, С, D и Е. В този случай ще бъде взета венозна кръв и резултатите ще се получат по електронна поща след предаване на кръвната проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“ на Националния център по заразни и паразитни болести в София.

При необходимост, консултантите на КАБКИС 10 ще насочват лицата за консултация с лекар специалист – гастроентеролог.

Изнесен мобилен кабинет на РЗИ в Стара Загора ще извършва тестове на 29 юли, от 11:00 до 14:00 часа на  централна част в парк „5 октомври“ и на 4 август, от 11:00 до 14:00 часа в социални жилища в кв. „Лозенец“.

От 29 юли до 5 август специалисти на КАБКИС 10 ще консултират и изследват в стационарния кабинет в РЗИ – Стара Загора, ул. „Стефан Караджа“ № 10, от 9:00 до 16:30 часа.