С изложба „Иван Кирков“ /1932-2010/ Стара Загора чества 90-годишнината на големия художник

На 3 август 2022 г. от 18.00 ч. в Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата „ИВАН КИРКОВ“ /1932-2010/. В нея са включени творби от фондовете на Художествена галерия Стара Загора, Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен, Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”и Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол. Посветена е на 90 годишнината от рождението на твореца.

Иван Кирков е роден на 1 януари 1932 г. в Станимака (сега Асеновград). През 1955 г. завършва Художествената академия (ВИИИ „Н. Павлович“), специалност живопис като възпитаник на проф. Кирил Цонев и проф. Илия Петров. От 1957 г. участва в общи художествени изложби. През 1961 г. на Първата младежка изложба картината му „До морето“ се превръща в един от акцентите на широка обществена полемика, а името му става синоним на неконформизъм и дързост.

Репутацията му на принципен противник на рутината и визуалната пошлост се утвърждава и с първата му самостоятелна изложба през 1969 г. Изумителната творческа активност на Иван Кирков, склонността му към експериментиране в различни области и жанрове, щастливото съчетание между интуиция и интелект в творбите му го правят един от най-дискутираните съвременни художници.

През следващите десетилетия проявява художествените си заложби в живописта, илюстрацията, рисунката, сценографията, плаката, декоративно- монументалните изкуства и пр.

Множеството измерение на таланта му, непремиримостта му към утвърдените норми и разкриването на нови пространства в художествените търсения са утвърдиха като едно от най-ярките явления в съвременното българско изкуство.

От 1974 г. е доцент, а от 1985 г. – е професор в Националната художествена академия. От неговото ателие са поели своя път в изкуството редица от талантливите живописци на нашето време.

Последните години от живота и творчеството си Иван Кирков посвещава на родния Асеновград.

Умира на 19 септември 2010 г.

Долап.бг