Спрягат българин с голямо откритие в квантовата физика за следващия носител на нобелова награда по физика

Масачузетският технологичен университет обяви 30-годишен български учен за визионер.

„Д-р Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн“, написа университетът на страницата си в интернет. През по-голямата част от 20-ти век се предполагаше, че атомите се променят от едно енергийно ниво в друго при резки, непредвидими, малки квантови скокове. Минев доказа друго. Той не само може да предвиди движението, но и да го контролира.

Експериментът на българина показа, че когато един атом е бомбардиран с енергия под формата на светлина, той се движи от едно енергийно ниво на следващо по непрекъснат и плавен начин, а не чрез мигновен скок. Той успя да открие промяната в енергийното ниво на атома достатъчно бързо, за да го контролира, така че да може да спре скока му и да го обърне, преди да бъде завършен. Британско издание определи пробива на българина като „научно земетресение“.

Д-р Златко Минев е бакалавър по физика от Калифорнийския университет в Бъркли. Бил е асистент в Станфорд, а след това е продължил образованието си в Йейл, откъдето има две магистърски степени. Там той е защитил и докторската си дисертация в лабораторията по квантроника на Мишел Деворе, където е провел и експеримента с контролирането на квантовия скок. Освен това е и щатен научен сътрудник в лабораторията „Уотсън“ на корпорацията „Ай Би Ем“.

Д-р Минев пише в профила си в „ЛинкдИн“, че владее четири езика, като на първо място поставя българския.

Миналата година стана носител на Наградата „Джон Атанасов“.

Източник:„Неизвестни знания и факти“