На лятна Света Анна не се работи за здравето на децата

На 25 юли църквата празнува Успение на Св. Анна – майката на Света Дева Мария. Чества се като покровителка на бременността, раждането и майчинството. На този ден не се работи, защото жените ще раждат трудно или ще помятат.
Иконата на св. Анна се окичва с цветя, пред нея се поставят дарове. Това е вторият ден през годината, посветен на света Анна. На 9 декември се отбелязва Зачатие на Св. Анна.
Според историята Света Анна и мъжът Йоаким дълго не можели да имат деца. Света Анна се молела на Бог да ги дари с дете. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил, че молитвите им са чути и те ще бъдат благословени с дете. Анна обещала да посвети детето си в служба на Бога.

Света Анна заченала в деветия ден на месец декември и дъщеря й Дева Мария се родила на осми септември. Когато детето навършило три години, родителите й я въвели тържествено в храма и я посветили на Бога, както се били зарекли пред ангела.
Според народната мъдрост, на Анинден жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако в къщата има бременна жена се следи кой ще е първият гост през този ден и се вярва, че бъдещото бебе ще е от същия пол.

Източноправославната църква чества празника на Света Анна още от 6 век, като тя и съпругът й Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци.

Именници на този ден са Ана, Анна, Анита, Анета, Анелия и техни производни.

Долап.бг