Любопитни и забавни факти за мъжките бради

От незапомнени времена брадата е била знак за мъжественост, придавайки на мъжете известен чар и бруталност. За някои дами това донякъде е привлекателно, а други се отвращават от окосмяването по лицето на мъжете.

В интерес на истината, може и да звучи странно: но брадата е натоварена повече с прагматични, отколкото с естетически функции.

Брадата има своя терминология.

Процесът на отглеждане на брада (както и на мустаци и бакенбарди) има свое име – погонотрофия. Произлиза от думата „погон“ („брада“) и буквално се превежда от гръцки като „хранене на брадата“. Науката, която изучава мъжкото окосмяване по лицето се нарича погонология, специалистът в тази област е погонолог, а процедурата по поддържането – погонотомия (подрязване). Ненормалният растеж на брадата се нарича погониаза.

Създават специални маски за мъжете с бради срещу коронавируса

Гражданите на Израел, които имат големи бради по религиозни причини , имат възможността да носят специални, по-големи медицински маски…

Най-привлекателната брада.

Изследванията показват, че най-привлекателна за представителките на красивата половина на човечеството е 5-дневно, максимум 10-дневно брадясване. По-дълготрайна липса на бръснене прави външния вид на мъжете да изглежда занемарен. За по-голяма привлекателност е необходимо 10-дневната „четина“ да се сресва, а на следващия ден да се подстриже леко.

Брадата има своите шампиони.

Абсолютният рекордьор за най-дълга брада (повече от 5 м) е жителят на Норвегия Ханс Лангсет. Рекордът е поставен през 20-те години на ХХ век. Прието е почти всички мъже, независимо от религиозните възгледи, да подстригват и подравняват брадите си поне от време на време. Ако това не се направи, на теория брадата може да достигне над 8 метра дължина – но в реалния живот рядко надвишава 1.5 метра.

Брадата избавя от болести.

Отношението към мъжкото окосмяване по лицето може да е различно – но това не отменя факта, че спасява тялото от болести. Във въздуха има много дразнители, които причиняват алергии, а брадата действа като своеобразен филтър, който не им позволява да попаднат в кожата, лигавицата на устната и носната кухина, както и в органите на дихателната система.

Древните египтяни са имали специален статут за брадата.

В Древен Египет брадата била привилегия изключително на висшата класа. Не само се отглеждала грижливо, но я боядисвали с къна, в нея вплитали златни нишки. Фараоните били длъжни да носят специални метални бради, които се прикрепвали към главата с шнурове. Това се отнасяло дори за цариците – както се вижда на портретите на царица Хатшепсут, където е изобразена с „фараонска“ брада.

Защо жените предпочитат мъже с бради?

Жените не могат да устоят на чара на брадатите мъже, защото брадата прави челюстта им визуално по-мъжествена, установиха учени от Шотла…

Брадата спасява кожата.

За мъжете, които мразят своите лунички, белези, бенки и други знаци по лицата си, най-лесният начин да ги скрият е да си пуснат брада. Освен това растителността предпазва лицето от 95% от слънчевата радиация, като по този начин спасява от рак на кожата и забавя процеса на стареене.

Брадата придава индивидуалност на мъжа.

Мустаците и бакенбардите се считат за част от брадата, тъй като са в една и съща област на лицето с нея – те подсилват впечатлението за изявена индивидуалност на мъжа. А иначе, приблизително 75% от представителите на силния пол се бръснат всеки ден, като правят от 100 до 600 движения. Средностатистическият мъж се бръсне между 900 и 3000 пъти през живота си.