Защо правим секс? 13 причини от сферата на психологията

Мислим за секс. Фантазираме си за секс. Инвестираме ужасно много време и пари в търсене на секс. Правим секс. Като вземем предвид вируса на СПИН, раждането и убийствата на честта, оцеляването и смъртта ни често са обвързани със секса. Затова си струва да разберем какво за открили учените за човешката сексуалност, предава Мениджър Нюз.

През 1990 година редакторът на Journal of Sex Research пише: „На бъдещите поколения ще се стори непонятно – и може би несъзнателно небрежно – че толкова малко усилия са положени за събирането на информация и основаването на наука за човешкото сексуално поведение.“

Но учените, както и много общества, са превзети. Затова почти всеки психологически модел или книга за щастието и благосъстояние дори не споменават човешката сексуалност.

Още от психология

Човешките същества са безкрайно комплексни. Както няма една-единствена причина за яденето на хотдози (дали се опитвате да спечелите състезание по надяждане, или по навик ги хрупате пред телевизора като бонбони), така няма и една-единствена причина хората – независимо от ерата, културата и историята си – да правят секс. Искам обаче да ви споделя някои утвърдени открития относно мотивите зад половия акт.

Защо това е важно?

Преди 2007 година научната литература посочва само две причини хората да правят секс – размножаване и удоволствие. След това, през 2007 година, Синди Местън и Дейвид Бъс запълват пропуските. За своето първо от много проучвания те молят стотици хора на възраст между 17 и 52 години за помощ при съставянето на подробен списък с мотивите за половото сношение. Всеки от доброволците отговаря на следното запитване: „Моля, избройте всички причини, поради които вие или ваш познат е правил секс в миналото.“

След това първо изследване няколко други отвеждат учените до разграничаването на 4 основни фактора и 13 субфактора:

1. Физически причини

Под този голям чадър откриваме: (1) освобождаване от напрежението; (2) удоволствие; (3) физическо привличане (просто намираме партньора си за секси); (4) търсене на опит (подобряване или упражняване на сексуалните умения).

2. Постигане на някаква цел

Към тази категория спадат: (5) ресурси (опит да се доберем до нещо, което желаем); (6) социален статус (страх за чуждото мнение и репутацията ни); (7) отмъщение (желанието да нараним някого); (8) практическа полза (сексът като начин да вземем надмощие във връзката или живота).

3. Емоционални причини.

Тук субфакторите са: (9) любов и отдаденост (начин за поддържане на стабилна и дълбока привързаност); (10) изразяване (сексът е един от много начини за общуване с романтичния партньор).

4. Неувереност

В тази кошница влизат: (11) стимул за самочувствието (стратегия да получим минимално и мимолетно усещане за сила и власт; (12) задължение/натиск(всичко от чувство за дълг до принуждаване); и (13) опазване на партньора (сексът като начин да държим съперниците настрана).

Може би сте любопитни и за това, как причините зад половите сношения се различават между половете. Тук директно ще цитирам авторите, тъй като разминаванията са значителни:

Мъжете, много повече от жените, посочват причини, свързани с външния вид на – и физическото привличате към – партньора, например: „Човекът има привлекателно тяло“; „Външността на този човек ме възбужда“ и „Човекът има привлекателно лице“. Тези открития потвърждават хипотезата, че мъжете изпитват по-силна сексуална възбуда от визуални стимули, тъй като те са източник на информация за плодовитостта на жената и нейния репродуктивен капацитет.

Мъжете, много повече от жените, посочват причини, свързани с трупането на опит и с възможността да правят секс. Сред отговорите са: „Човекът беше ‘свободен’“; „Имах възможност“; и „Исках да увелича броя на сексуалните си партньори“.   

Жените обаче изпреварват мъжете в посочването на емоционални мотиви за секс, като например: „Исках да изразя любовта си към този човек” и „Осъзнах, че съм влюбена”. Тези открия подкрепят теорията, че жените – повече от мъжете – предпочитат половия акт да се извършва в контекста на трайна и отдадена връзка. Същите резултати подкрепят и друга теория – че сексът без емоционално обвързване е по-силен стимул сред представителите на силния пол, които изтъкват като обосновка чисто физическото удоволствие.

Важно е обаче да се отбележи, че емоционалните субфактори са само два от общо 13, както и че понякога представителите и на двата пола търсят интимност и емоционална свързаност в секса.  

Всички тези и други открития сочат към един важен факт: при извършване на сравнения между двата пола, най-големи разлики съществуват между сексуалните мотиви и поведения.

Но как това знание може да ни бъде полезно? Съветвам ви сами да опознаете себе си. Сексът е един от най-подценяваните елементи на благосъстоянието в областта на психологията (освен сред еволюционните психолози). Може би е време учените и практиците, които се вълнуват от щастието ни, да започнат да говорят с нас, за да разберат какво ни кара да функционираме.

Доктор Тод Кашдан, професор по психология в George Mason University и съавтор на книгата Curious? Discover the Missing Ingredient to a Fulfilling Life, за Psychology Today