Децата на НИЕ СМЕ МУЗИКАНТИ със своите първи главни роли

Най-дълго подготвяният проект на Старозагорската опера НИЕ СМЕ МУЗИКАНТИ се радва на своите първи постижения.

Старозагорската опера е една от малкото културни институции в Европа, която има програма-Арт терапевтични и развитийни работилници „Ние сме музиканти“ за работа с деца със специални образователни потребности. „Ние сме музиканти“ е може би най-дълго подготвяния проект на Държавна опера-Стара Загора, който бе окуражен първо в европейската надпревара за иновативни оперни и балетни проекти на филантропската платформа FEDORA! Достигна в класацията до третото място от стотици проекти на водещи европейски компании. Проектът успя да набере и финансови средства от световни и родни дарители и „Ние сме музиканти“ стартира при небивал интерес на 5 март. Изключителен шанс за програмата бе, че оперната прима-солистка на Старозагорската опера Русалина Мочукова е дипломиран терапевт-логопед, което ускори реализацията на първия етап от проекта. Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов определя „Ние сме музиканти“ като най-смисления и значим проект на театъра, а усмивките на децата и техните родители са най-голямата награда! Във фоайето на Операта е аранжирано цветно и свежо пространство със сцена и подходящи мебели, където се провеждат заниманията /всяка събота от 11.00 до 17.00 часа/. Закупени са и предоставени на децата различни Орф инструменти и аксесоари, необходими за програмата, подготвена и съобразена с потребностите на участниците в отделните групи. Всяка събота малчуганите идват с нетърпение в своя артистичен дом. Сега – до края на юли, малчуганите са на гости в приветливата среда на двора на Къщата на арх. Димов с любезното домакинство на Боряна Каниду, която е част от всеотдайния екип на „Ние сме музиканти”. Три месеца след началото Русалина Мочукова развълнувано отчита резултатите от своята работа, като споделя колко бързо се е съкратил пътя на адаптация и приобщаване и колко спонтанно децата реагират на музиката и на игровите занимания. Променят се с часове! Родителите споделят непрекъснато своето дълбоко усещане за грижа и съпричастност от страна на Операта и че това е най-важното за тях. Че няма нищо по-хубаво от това техните деца да греят щастливи и да имат нови приятели!

В главната роля в нашия видео клип е Хриси – дете със синдрома на Даун. Великолепен пример за силата на духа и безграничността на човешките възможности! Тя е шампион по плуване, участва непрекъснато в модни събития, празници, учи успешно в специализиран техникум и има своите успехи. Русалина забелязва, че тя е много музикална и че танцува и предложи да направим клип с нея. Директорът Огнян Драганов, който е режисьор по професия, се ангажира лично с това и Хриси беше истинска принцеса на сцената на Старозагорската опера! Това, което заслужават да почувстват всички деца и към което се стремим. Освен заниманията, крайната цел е да приобщим тези деца и да ги включваме в спектакли и събития на Операта, а догодина да направим и сензорен спектакъл с тях.

Музиката има велика сила! И ние с радост споделяме красивите и неповторимите моменти и така окуражаваме другите деца и техните родители, че и те могат да бъдат като Хриси, напомняме на себе си да бъдем повече човеци.

Мисия НИЕ СМЕ МУЗИКАНТИ – нашите работилници за щастие и усмивки !

Сийка Лапачка, Държавна опера-Стара Загора

https://www.youtube.com/watch?v=9yKp9W-Xr8s