Честит 75-годишен рожден ден на художника Димо Генов

Димов Генов е роден на 9 юли 1947 г. в Стара Загора. От 1961 г. до 1966 г. учи в Художествена гимназия гр. София. През периода 1969 г. – 1974 г. получава висшето си художествено образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново като магистър специалност живопис в ателието на Янаки Манасиев.

От 1974 г. до 1978 г. е преподавател в ИДУ „Анастасия Тошева”, Стара Загора. През 1975 г. е хоноруван преподавател по живопис в ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. От 1982 до 1987г. е директор на Художествената галерия в Раднево. От 1987 г. до пенсионирането си е уредник на отдел „Живопис”  на Художествената галерия в Стара Загора.

Рожденикът има над 40 самостоятелни изложби. Творбите му са притежание на колекционери по цял свят. Сред любимия му жанр са портретите. Рисувал е Левски, Ботев, митрополит Методий Кусев, дейци на изкуството и литературата и много красиви жени.

Заедно с брат си Михаил Косев Димо Генов е направил пет копия на легендарното Самарско знаме. Дълги години той е председател на Дружеството на художниците в Стара Загора. Заедно със съпругата си е съсобственик на първата частна художествена галерия „Зодиак“ в Стара Загора.

На рожденика желаем здраве, творческо вдъхновение и реализация и нови аплодисменти на бъдещите му изложби.

Долап.бг