Изложбата „Рисунка и малка пластика“ – синьо, море, волност и летен дух

На 5 юли 2022 г. в 18 часа в Зала „Байер” се откри колективната изложба „Рисунка и малка пластика”. Усещането от представените творби, още от входа на изложбената зала е за синьо, за море, за волност, за летен свободен дух. Представени са произведения с най-различни техники, като цялото звучене и за свежест и волност, за игривост и освободено въображение.

„Това е шестата поред изложба „Рисунка и малка пластика“. Има и тъжна нотка тази година, защото за първи път сме без участието на Злати Златив, който и създаде тази изложба преди години. Това е първа обща изложба без негови картини, без негово участие. ОТ друга страна пък забелязвам един ентусиазъм сред колегите-художници, който Злати ни придаде с първите няколко издания. Освен обичайните участници, които творят в областта на рисунката и малката пластика има и няколко нови имена –едното е на Иво Козаров с дигитални илюстрации, другото ново име е на Владимир Чилеков, който се представя с 5 интересни малки пластики, някои от които има движение, не са статични. Да не забравим и Олга Гребених, която участва в Пленера „Дружба”, сега представя 5 свои илюстрации в смесена техника . Както винаги, преобладават цветните рисунки –с цветни моливи, пастели, акварел, акрил . Затвърждава се традицията студенти от Тракийски университет  Джулиана Гутова, Агнес Господинова и Петя Иванова. От няколко години си говорим с колегите за това, да поканим и гостуващ автор в изложбата. За първи път сега представяме работите на доц. Галя Цветкова, преподавател във Великотърновския университет”  – разказва за изложбата Милен Алагенски, председател на

Общо 22-ма автори представят 59 произведения, безупречно селектирани и подредени. Сред имената са Петър Петров, Тошо Стефанов, Валентин Дончевски, Слави Славов и други. Събитието се реализира с подкрепата на Община Стара Загора.

Малко повече за гостуващия автор:

Доцент Галина Цветкова е родена на 24 април в с. Дълбок извор, Пловдивска област. Дипломирана в ОКС магистър ,ПИИ „Живопис“, ФИИ, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“/1993/, при проф. Александър Терзиев. От 1996 г. е преподавател по Рисуване във Факултет изобразителни изкуства, ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“. Член на СБХ /2006/. Реализира 12 самостоятелни изложби. Участва във всички регионални и национални общи изложби за рисунка и живопис. Награди: Награда за рисунка от Национална традиционна изложба на художниците педагози/2003/, Номинация за България от Международен конкурс на „Хенкел“ за Артистична рисунка /2008/; Награда от Първо биенале на рисунката/2011/; Награда от Арт Розалиада – Велико Търново /2017/; Награда от Национална изложба „Пролетен салон“ /2021/.

Нестандартните и произведения от хартия може да разгледате в Зала „Байер”, която е климатизирана и гостоприемна.

Изложбата „Рисунка и малка пластика” е един разхладителен „коктейл”-съчетание от качествени „напитки” в разгара на жежкото старозагорско лято.

Непременно я посетете!

Уляна Кьосева