Митрополит Киприан освети храм „Свето Възнесение Господне“ в село Борово

На 2 юли 2022 г. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещеници от Старозагорска епархия освети храм „Свето Възнесение Господне“ в старозагорското село Борово.

Архитектурният проект е на арх. Иван Иванов.

Пълното финансово осигуряване по построяването, изографисването и обзавеждането с необходимата утвар е дело на двамата арендатори на село Борово Георги и Васил Марин от град Пазарджик. Градежът е започнал през 2019 г. Изографисването е дело на Радостина Павлова. Предстоятел на Божия дом е отец Иван Генов.

След ритуалите по канона за освещаване, както си му е редът, ктиторите дадоха курбан за здраве и благополучие на населението на китното селце.

„Абсолютно съм сигурна, че няма такъв красив храм в района, каза възторжено кметският наместник Янка Дончева.- Малко ни е селото, но имаме абсолютно всичко от което се нуждаем- и пенсионерски клуб, и читалище, което е ремонтирано, магазин, автобус идва в село. Слава на Бога вече имаме и църква. Сега наше задължение е , както досега дедите ни са опазили читалището и училището, в което днес се помещава кметството, така и ние ще поддържаме този Божи дом. Благодаря на нашите арендатори за безценното дарение! Господ Бог да ги дарува със здраве, сполука и преуспяване!“ – заяви кметският наместник .

Село Борово е разположено на 22 км южно от Стара Загора. Обхваща част от Старозагорското поле и североизточната част от Чирпанските възвишения.

Данни за съществуването на селото има още от 1770 година. Първоначално то е било разположено в месността „Юрта“. След опожаряването му се е заселило на днешното си място, където е имало 3 турски чифлика. За основатели на новото селище се считат трима души като главна роля за преселването играе Иван Денев.

През своето съществуване селото е известно с две имена – Чараджии и Борово, преименувано с царски указ през 1907 година.

В миналото Борово е наброявало 500 човека, а сега са 60 жители с постоянен адрес. Това малко село е дало за независимостта и утвърждаването на България като свободна държава – 15 свидни жертви.

Територията на кметството е почти равнина с богата черноземна почва, което създава добри условия за развитие на земеделието. Основен предмет на дейност е зърнопроизводството. Обработваемата площ е около 8400 дка.

И в миналото и сега всички жители на селото са с българско самосъзнание и православно вероизповедание. Южно от селото преди много години е бил построен православен параклис, известен като „Аязмото“, в който е имало извор с лековита вода, поради което е бил известен и посещаван както от жителите на Борово, така и от съседните села.

На север от селото се спускат южните склонове на Средна гора, създавайки приятна гледка на преливане на живописната планина към плодородната равнина.

Народно читалище „Св. Патриарх Евтимий“ е основано на 31.01.1935 г. Дейността му продължава активно до 1980-82 г. след което се прекратява до 2008 г. , когато отново е възобновена.  Към момента библиотеката на читалището разполага с библиотечен фонд от 720 тома, който постоянно се обновява и обогатява. Читалищното настоятелство разнообразява напрегнатото ежедневие на жителите на селото като организира честването на бележите дати и годишнини, прави ги съпричастни с българския фолклор чрез гостуващи състави и групи, продължава българските традиции и обичаи по различни поводи. Материалната база на читалището включва: зала с площ от 97,5 кв.м и 70 седящи места, библиотека – 21,5 кв.м.

Росица Ранчева