1098 млади математици участват в 9-ия турнир „Математика без граници“

На 2 юли 2022 г. в Несебър бе открит финалът на 9-ия турнир „Математика без граници“.

Организатори на турнира са фондация „Математика без граници“, България и Научно-образователен център „Inovation” – Казахстан със съдействието на община Несебър и под патронажа на кмета Николай Димитров.

Финалът на турнира се провежда след 3 дистанционни кръга и полуфинал.

След 2 -годишно прекъсване поради пандемията от ковид-19 в Несебър пристигнаха 1098 млади математици. Те ще се състезават в два последователни дни в индивидуалното състезание и в отборно състезание.

Индивидуалното състезание се провежда за 1 астрономически час върху 20 задачи със свободен отговор за девет състезателни групи- от 1 до 12 клас.

Отборното състезание е върху пет задачи, при които отговорът на всяка предходна задача се съдържа в условието на следващата.

В Несебър са участници от Азербайджан, Естония, Казахстан, Малта, Румъния, Сърбия, Украйна и Узбекистан.

В същото време ще се състезават още 500 ученици от Австралия, Виетнам, Индонезия, Китай, Република Северна Македония, Словения, Филипините, Тайван, Черна гора и Турция.

В градината на розите в Двора на училището в Несебър вече има още два нови розови храсти – на Сърбия и на Естония, които за първи път се състезават във финала на турнира.

На 4 юли 2022 г. ще бъдат обявени победителите в отборното състезание и в турнира по решаване на алгебрични уравнения.

Старозагорското присъствие бе отразено в официалната церемония по откриването, когато Димана Никова от 2 ОУ „П.Р.Славейков“ в Стара Загора прочете заедно с представители на Румъния и Казахстан обещанието за честно състезание.

В индивидуалното и отборно състезание финалистите от Стара Загора са от НУ „Димитър Благоев“, 2 ОУ „П.Р.Славейков“, 4 ОУ „Кирил Христов“, 6 ОУ „Св.Никола“, 13 ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, ППМГ „Гео Милев“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“.

Любомир Любенов