Четирима роменролановци бяха на информационен уикенд в Технически Университет Офенбург, Баден-Вюртемберг, Германия

Informationswochenende an der Technischen Hochschule Offenburg, Baden-Württemberg, Deutschland
От 16 до 19 юни 2022 г. четирима ученици от 11 клас и преподавателят ни по немски език Златка Блажова посетихме Техническия Университет в Офенбург, Германия. Посещението беше организирано от Университет Офенбург съвместно с Немска служба за академичен обмен. Целта е запознаване на ученици, владеещи немски език, със специалностите в Университет Офенбург. Престоят ни беше наситен с цветни преживявания. Запознахме се с учебното заведение отблизо, като разгледахме кампуса и научихме за различните технически специалности, както и тези в областта на икономиката и информационните технологии. Включихме се в лекция по математика и се запознахме с хуманоиден робот, създаден от студентите в университета. Научихме повече и за електрическите коли, разработвани от студенти и преподаватели. Университетът предлага много добри възможности за обучение, включително и по дуалната система, с опции за финансово подпомагане на нашите студенти и за работа по време на следването. Разгледахме град Офенбург, разположен в един от най-силно развитите в икономическо отношение региони на Германия, където са представени най-големите и утвърдени немски фирми, осигуряващи работа на завършващите студенти.
Освен всичко това успяхме да се насладим на чудесното време и прекрасната природа на планината Шварцвалд. Вълнуващо за нас беше преживяването в музея на открито, където се запознахме с немския бит преди повече от 500 г., направихме си дори пикник и си „произведохме“ краве масло по старинен способ. По-късно посетихме езерото Титизее, в което някои дори се изкъпаха. Радваме се, че имахме тази възможност да се докоснем до едно немско Висше учебно заведение и до хората и природата в този регион.
Представители на Университет Офенбург ще посетят гимназията ни през септември месец, за да запознаят повече ученици с възможностите за обучение в Университет Офенбург.
Виктория, Ана-Мария, Селен, Методий