Здравей, Джулай! Осъдените на свобода те приветстват!

Откъде идва традицията за посрещането на  утрото на 1 юли, българска ли е, чуждестранна ли е? Заровихме се в световната Интернет библиотека и открихме, че :

– накратко, Джулай морнинг, или членувано Джулая, означава юлско утро и идва от името на легендарното рок парче на „Юрая Хийп“. Вечерта  срещу първи юли хора се събирали  близо до Черноморския бряг, за да посрещнат изгрева заедно под звуците на едноименната песен. Тоест, Празникът си е изцяло наш. /И ний сме дали нещо на света!//

– легендата казва, че всичко се завихрило във Варна през лятото на 1986 г. от млади хипари. Хипи фолклорът разказва, че докато един юноша, Тяната, от Варна, бил в казармата, му се паднало да стои на пост именно срещу 1 юли. Тогава си обещал, че ще направи така, че повече никой да не посреща този изгрев сам. Именно той е дал идеята за посрещането на утрото на 1 юли така. Вечерта преди утрото на 1986 г. варненските хипари се събрали на една поляна в Морската градина близо до Първо районно, която и до днес се нарича Джулайската полянка.

– По онова време Джулая е място за срещи на хора с еднакво виждане за света. „Искахме да си носим дългите коси, да си слушаме музиката, да си пием  на спокойствие“ – обяснява Владо. Поети и музиканти активно присъстват сред невписващите се в тогавашните разбирания за живота бунтари. Юлският изгрев освен купон предлага място за обмен на идеи, разговори, музика,  дори литературни четения.

  • След началото на демокрацията, удивен, че в България съществува толкова години подобен празник, бившият вокалист на легендарната банда „Юрая Хийп” –  Джон Лоутън, през 2007 г. изпълнява  July morning на самия изгрев край Камен бряг, където слънцето първо огрява България.  Така след 23 години от касетофони на батерии песента прозвучава  в оригиналното изпълнение на живо.
  • „Юрая Хийп“ (Uriah Heep) е английска рок банда, станала една от най-популярните групи на 70-те години на миналия век. Името си избират от едноименния герой на Чарлз Дикенс от романа „Дейвид Копърфийлд“. В книгата Юрая действа като противник на Дейвид, осуетявайки плановете му. Между 70-те и 80-те години бандата многократно сменя членовете си. July morning (Юлско утро) се превръща в хитовото парче от третия им албум Look at yourself (Погледни себе си) от 1971 г. Парчето е издавано като сингъл в САЩ през 1971 г. и 1973 г. Песента се превръща в класика не само у нас – изпълнението на орган в началното интро се използва и като сватбен марш по света.

Всяко утро е вълнуващо преживяване и мощно зареждане с енергията на Слънцето.

У.К.