Вълшебното дърво. Или живот с книга.

/ В един по-различен час по литература/

По пътя към лятото – с книга в ръка.

Така пристъпи в царството на ваканцията 8д клас на ППМГ „Гео Милев“ – гр. Стара Загора. Последен час по литература, последни разговори за книги, за смисъл и за посоки – в изкуството и в живота.

Приюти ни летният сенчест двор в Детски отдел на библиотека “ Родина“ – за около час, в който осмокласниците споделяха думи, размишляваха върху цветове, рисуваха с тях СЪпреживени картини на истини – за радости и за болки, за тъга и за светлина.

Четат ли съвременните деца?

При всички случаи, да! Четат, търсещи. Четат, искащи. Четат, съмняващи се. Четат, лутащи се… Да, лутащи се – между вчера и днес, между истини и лъжи, между утвърдени стереотипи за стъпване по земята и неуверени опити за реене между облаците… Учат се да летят – стъпка по стъпка, небе по небе – с опити за оформяне на корици на книги; с илюстрации на любима литература; с ревюта на истории, разчетени между редовете. Авторите – от Астрид Линдгрен и Екзюпери, през Стивън Кинг до Богомил Райнов. – Различни стълби – за различни височини. Всяка посвоему преживяна и трудна.

Говорихме, смяхме се, четохме, правихме снимки. И, разбира се, накрая дървото, което заедно нарисувахме сутринта, оживя. Короната му грейна от думи, написани от деца. Подарявам Ви тайната на едно от най- искрящите му от радост листа : „Книгата за мен е свобода.“ – Това написа на своето листо осмокласничката Сияна Алексиева.

И лятото пристигна – свободно, с усмивка и с книга в ръка.

Екатерина СТРАТИЕВА