30 юни – Международен ден на астероида

Преди шест години астероид с размерите на къща направи хаос в руския мегаполис Челябинск. С оглушителен гръм ударна вълна се разнесе из цялата страна. Експлозията на 16 000-тонната буца рани около 1500 души на 15 февруари 2013 г. – най-вече от счупени прозорци. Пострадали са хиляди сгради. По това време нямаше предварително предупреждение.

Тя беше ударила Русия преди 100 години. В самотния Тунгуски район на Сибир имаше огнена топка, а след това експлозия на 40-метров астероид. Природното бедствие на 30 юни 1908 г. помете милиони дървета на площ, почти толкова голяма, колкото Саар. Поради това събитие ООН обяви 30 юни за Международен ден на астероидите през 2016 г.

„Еднометрови обекти ни срещат редовно“

Космическите експерти наричат ​​малките астрономически тела с диаметър от един метър или повече, които обикалят около Слънцето, като астероиди. И има много. „Еднометровите обекти ни срещат редовно, това се случва няколко пъти в годината“, казва Йен. За обекти с диаметър до 100 метра изчисленията се основават на около 40 000 бучки, от които според Esa са открити само около 20 процента. С около 1000 астероида, по-големи от един километър, космическите изследователи са по-малко притеснени, когато ги проследяват.

„Имаме списък с почти 870 обекта, които имат възможност да ударят Земята през следващите сто години“, казва Рюдигер Йен, ръководител на службата за планетарна защита в центъра за сателитен контрол на Европейската космическа агенция Esa. По стените на неговия контролен център в Дармщад мониторите показват траекториите на астероидите и – в зависимост от потенциалната опасност – и онези фрагменти, които биха могли да ударят земята. „Всъщност вече открихме 95 процента“, подчертава Йен. В момента няма заплаха от сценарий за катастрофа.

Какво се случва, когато се приближи астероид?

Но вие искате да сте подготвени и така има две тела, които се занимават със защитата на земята от астероиди: Международната мрежа за предупреждение за астероиди (IAWN), към която принадлежи европейската космическа агенция ESA, трябва да отправя предупреждения в случай на възможно въздействие на астероид и да препраща информация до националните органи за спешни случаи. Вторият орган, Консултативната група за космическата мисия, ще предприеме мерки за противодействие, ако е необходимо.

Евакуацията на определени области на земята би била възможна, ако неизбежно се приближи голям астероид. Ако астероидът бъде разпознат навреме, могат да се направят и опити да се разубеди от неговия ход, например чрез детониране.

Графика от ESA показва кои заплахи и кои мерки ще бъдат предприети. Съответно, винаги има предупреждение, когато астероид с диаметър повече от десет метра удари земята с вероятност повече от един процент. Опитите за отклоняване на астероида от неговия ход се правят само с диаметър около 50 метра. В идеалния случай това отнема 50 години време за изпълнение.

Големият над 300 метра астероид „Апофис“ – кръстен на египетския бог на тъмнината и хаоса – първоначално се е считал за опасност за земята. Но според изчисленията на 13 април 2029 г. той ще лети толкова близо до Земята, че може да се види с просто око. Учените все още не са сигурни за „2006QV89“. Високият 40 метра парче може да удари земята през септември. Според списъка с рискове на Esa, шансът за сблъсък е 1 на 7299. За сравнение: за спечелване на лотарията с шест правилни числа плюс допълнително число, шансът е 1 на 140 милиона. „Не знаем къде точно е на неговия път“, казва Джон. Процесът на елиминиране трябва да донесе сигурност: експертите са изчислили точка от орбитата на небесното тяло на земята и сега ще я наблюдават с телескоп от Чили през юли. Ако не видят нищо, няма опасност. Но ако астероидът се появи в споменатата точка, той е в курс на сблъсък.

Специални телескопи за откриване на възможни опасности

„Нашата работа е да защитаваме хората“, казва Джон. За да може да сканира по-добре небето, Еса иска да създаде специални телескопи в Сицилия, а по-късно и в Чили в близко бъдеще. Цена: 20 милиона евро всяка. „С обект с размер 20 метра можем да дадем предизвестие за седмица или десет дни.“

„Някъде в необятността на Слънчевата система има малки планети, които рано или късно ще се сблъскат със земята“, казва Свен Мелхърт от Асоциацията на звездните приятели в Хепенхайм в южната част на Хесен. Проблемът не са малките астероиди, а глобалните убийци. Буквално в звездите може да се избегне това, както във филма „Армагедон“.