Стара Загора почете 90-годишнината на проф. Петър Жеков

На 29 юни 2022 г. в концертната зала на Центъра за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ старозагорската културна общественост почете 90-годишнината от рождението на проф. Петър Жеков. За старозагорци той е обаятелна личност, Почетен гражданин на Стара Загора, изтъкнат учен генетик, автор на 12 художествени книги и композитор на над 1000 художествени песни по стихове само на български автори. Приживе той издаде 500 от тях в 20 тематични нотни книги, които продължават да се изпълняват от солисти и хорови формации.

Организатори на тържеството бяха отдел „Култура“ на Община Стара Загора и Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.

С красиви слова, срещата откри актрисата от Драматичен театър „Гео Милев“ Галя Александрова, която неведнъж е водила концерти по музика на проф. Жеков. Думи за своя приятел и колега в Тракийски университет казаха проф. Цанко Яблански и проф. Илия Димитров -Ласкар. Той съобщи, че дарява колекцията си от авторски живописни платна на талантливите деца, които ще посещават Центъра с патрон „Проф. Петър Жеков“.

В концертната програма, изцяло построена по музика на Петър Жеков, организирана от пианистката Полина Влахова участваха солисти от Държавна опера Стара Загора, бивши и настоящи ученици от НУМСИ „Христина Морфова“.

Концертът откри солистът на операта Денис Иванов с песента „Един живот човешки“ по стихове на Красимира Вакарелова. Камерен хор от Музикалното училище с диригент Стефка Минкова изпълни песента „Родна реч“ по стихове на Ран Босилек. Клавирен съпровод-Венета Янкова.

Последваха изпълнения на ученичките Стефани Атанасова и Патрисия Динева от класа на Нина Димитрова на „Под върха“ по текст на Офелия Касабова и „Тихият час“ по тест на Офелия Касабова в изпълнение на Анка Атанасова. Йордан Пеев, вече студент в класа на Велизара Караянева от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ се представи прекрасно с „Чуй“ по стихове на Николай Лилиев. Ученици от вокалните класове на НУМСИ „Христина Морфова“ изпяха красивата песен „Пеперуди“ по стихове на Николай Лилиев.

Емилия Джурова -солистка на Държавна опера Стара Загора се представи с две изпълнения- „Унес“ по текст на Елисавета Багряна“ и „Плаче старата гора“ по текст на Николай Лилиев. Елена Баръмова – преподавател в НУМСИ „Христина Морфова“ представи „Горчиво вино“ по текст на Евтим Евтимов. Басът на операта Ивайло Джуров изпя „В глухото поле“ и „Чуй, плаче старата гора“ по текст на Николай Лилиев“. Баритонът на операта Иван Кабамитов изпя песента „Къде си ти?“ по текст на Красимира Вакарелова.

Назад в годините, почти всичките над 100 концерта по музика на проф. Петър Жеков , завършваха с любимата песен и на композитора, и на публиката „Маргаритки“ по текст на Петър Русев. И този път беше спазена традицията. Песента изпълниха всички участници в концерта, която след бисиране, се поде и от публиката. На всички изпълнения акомпанира на роял Поли Влахова.

Сестрата на Петър Жеков – Мария Жекова благодари на организаторите на събитието и на присъстващите на него.

Росица Ранчева