В Преславен извървяха с вдъхновение и респект „Пътят на хляба“

Успяхме и тази година да покажем красотата и мъдростта на българската традиция и да извървим „Пътят на хляба“. За девета поредна година Празникът на житото започна сутринта, още щом росата се вдигна, с весели жътварски песни, с много слънчеви усмивки и настроение. Слънцето ни се усмихна и бързахме да се качим по каручките, за да тръгнем по-скоро на нивата. Там ни очакваше чорбаджията на когото ще жънем.

В шествието към нивата се включиха целият самодеен състав на местното читалище „Димитър Наумов“ – мъжка група „Жътвари“, женска група „Росна китка“ и детската група „Росна китчица“. Заедно с нас тръгнаха за четвърта поредна година най-нетърпеливите жътварчета от старозагорската детска градина №66 „Детски рай“ . Начело на четата бяха директорката Силвия Стоянова, ръководителката Павлина Динева и много родители. Децата бяха истински щастливи, че за всички тази година имаше място в каручките.

Към нивата се отправихме със самодейците от казанлъшкото село Горно Изворово, патриотите от клуб „Поп Минчо Кънчев“ Стара Загора, много жители и гости, сред които Радостин Танев, Николай Николов, арх. Мартин Паскалев… Любители на българското от къде ли не се запътиха към нивата кой как може с трактори, ел.триколки, ретро автомобили, леки коли и най-много -пешком.

За първи път от провеждането на празника, на нивата имаше рекорден брой жътвари – над 100 души. Там ни очакваше арендаторът Йордан Танев с цялото си семейство- съпруга, двамата синове, дъщеря, зет и внуци.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Петър Радев, след което най-чевръстата жътварка каза молитвата. Всички наредени на поста се прекръстихме и се наведохме пред златната загария със сърпове и паламарки, за да пожънем нивата. Жените припяваха стара жътварска песен, която сме научили от баба Иванка Койчева от село Калитиново, пята стотици години по преславенските ниви. Децата притичваха и ни носиха със стомните студена водица, да си разквасим устата…И изневиделица пушка гръмна. Хайдутите откраднаха за невеста най-работливата мома. Настана оживление и смях.

Нивата пожънахме. Мъжете изправиха снопа. Жътварка свали потната си кърпа от главата и я постла върху пшеничения сноп. Всички вперихме поглед какво ще ни плати чорбаджията. По парата щяхме да разберем дали е доволен от нашата работа. Посегна в кесията и остави 2 пари по 100 лева и лицата на жътварите грейнаха. Харесал ни е и догодина пак ще ни дири да жънем.

След пожеланията за богата и лека жътва, чорбаджията поведе жътварско хоро край снопа със сърпа в ръка. Хороводната песен, с която направихме хорото бе специално написана и подарена от читалището на Йордан Танев с благодарност, че подкрепя българското. Кметът Митко Митев поля с менчето вода пред модерната земеделска техника и даде началото на жътвата в старозагорско. Обичаме си я тази първа част на празника, която се провежда на нивата и се стремим всяка година да я представяме максимално близко до автентичното. Всички дошли на нивата са доволни и радостни, че сме се поклонили пред плодородната нива и хляба!

Бързаме да натоварим снопите по каручките, за да ги откараме до центъра на селото. Там на ромелите ще смелим житото на брашно и от него нашата кулинарна група ще започне да приготвя вкусни хлябове, питки, гюзлеми, катми и други тестени ястия.

Втората част на празника се проведе на открита сцена в парка и започна с водосвет. Центърът на селото бе препълнен с жители и гости. Музикалната програма започна с поздрав на нашите самодейци и продължи с изпълненията на самодейни състави от седем общини- Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево, Нова Загора, Опан и Ямбол. На фона на фолклорните изпълнения нашата кулинарна група приготви стотици гюзлеми, за да може всеки желаещ да опита. На празника бе подредена конкурсна кулинарна изложба „Най-вкусно тетстено ястия“. Тази година първа награда – 15 кг. чувал брашно получи НЧ „ Пробуда -1928“ село Змейово, второ място 10 кг. чувал брашно – НЧ „Иванка Терзиева“ с. Богомилово и 5 кг. брашно – НЧ „Пробуда-1928“ с. Маджерито.

Първа награда от конкурса за детски рисунки „Мое плодородно село“ се присъди на рисунката „Жътва“ на Илияна Господинова от 6 клас от ОУ „Бойчо Русев“ с. Преславен. По традиция рисунката ще бъде и лице на поканата на следващото издание на Празника на житото през 2023г. „Замесено с любов“ е кулинарна изложба, която подредиха старозагорски пекарни. Много видове хлябове, погачи, баници, месеници, козуначени изделия, гевреци, мекици, сладки и какво ли още не бяха донесени от – Фурна село Преславен, Пекарна „Жар“ Стара Загора, Баничарницата „До първо“ Стара Загора и Пекарна село Могила. И за децата бяхме подредили кулинарен кът „Бабо, дай ми точилката“. Децата на воля с брашно до ушите приготвяха различни фигурки, буквички от тесто, след което се изпичаха и сладко си ги похапваха. Под друга прохладна сянка Мария Налбантова помагаше на малчуганите сами да творят и си направят плетени играчки. „Ние сме празника“ е изложбата, която разказваше чрез фотографии и любопитна информация за „Пътят на хляба“, за историята на селото, за организаторите на тържеството, за участниците през годините, за трудния път на хляба от нивата до трапезата и т.н.

На сцената тази година се качиха над 400 участника, от 4 годишната Габриела до 84 годишния дядо Ангел и двамата от Преславен. Всеки един от тях допринесе със своята визия и енергия за пъстротата и разнообразието на програмата. Носителят на специалната награда на „Празника на житото – Пътят на хляба 2022г.“ получи НЧ „Искра-1875“ с. Стоил войвода, община Нова Загора. Наградата бе връчена от кмета Митьо Митев. Поощрителна награда кмета на селото връчи и за впечатляващото силно изпълнение на народни песни на Росица Бонева от НЧ „Гео Милев-1893“ град Раднево. Всички участници получиха грамоти за участие, рекламни материали, сувенири и вкусна месеница. Това тържество на българската традиция стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Стара Загора. Благодарим на Отдел „Култура“, че ни се довери и повярва в този празник и полага усилия той да става все по-популярен и успешен.

Благодарим на домакина на нивата Йордан Танев, спонсор на тържеството, на Георги Митев и Младен Митев, които също подпомогнаха финансово празника. И след финансовите измерения не на последно място, за да се случи деветият празник на житото най- важни са хората. Работихме в добър екип всички заедно-кметство, читалище, пенсионерски клуб, училище и храм „Свети Архангел Михаил“ село Преславен. Над 70 човека самодейци- 3 певчески групи, кулинарна група, доброволци- група за монтаж на сцена и декор, жени отговорнички по всички тематични кътове, мъже извозващи с каручки и трактори децата към нивата, отговорници по изложбите, жени по декорациите в парка, силна подготовка от арендатора на нивата, за да посрещне както трябва всички на нивата.

На 25 юни 2022 г. Преславен се поклони пред хляба! „Никой не е по голям от хляба“!

Стойка ГЕНОВА

Секретар на НЧ „Димитър Наумов“