Стотици седмокласници атакуваха ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора

На 24 юни 2022 г. от 11:00 до 15:00 ч. в Гимназията за преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) “Ромен Ролан“ се проведе традиционният „Панаир на науките и изкуствата“. Доста преди обявения начален час на събитието, сградата беше обсадена от бъдещи любопитни гимназисти, съвършено мотивирани да кандидатстват и да бъдат приети в една от най-представителните старозагорски гимназии.

Когато вратите се отвориха, веднага стаите, коридорите и кабинетите се препълниха с любопитковци, които искаха да узнаят подробности – как се преподават езиците, готини ли са преподавателите, има ли много за четене, какви са предлаганите извънкласни форми на работа и пр. и пр.

Домакините бяха напълно готови и задоволиха всяко, дори екстравагантно любопитство. Всичките класни стаи и на трите етажа бяха специализирани за съответни езици и учебни предмети  и предложиха атрактивни презентации. Тъй като гимназията е иновативна, презентациите бяха наситени с допълнителна информация например по музика, изобразително изкуство, философия и пр. Имаше различни опити по физика и химия, философски дебати, изложби на изобразително изкуство и какво ли още не.

Няколко възторжени преподавателки хвалеха учениците си, тяхната находчивост, изобретателност, фантазия и най-важно отговорност при изпълнение на общата цел – представяне на училището в най-добрата му светлина.

Във фоайето на първия етаж на няколко маси се провеждаха шах-матни партии от ученическия турнир. На втория и третия етаж освен специализирани кабинети по различни предмети, бяха разположени различни партньорски организации и институции.

В стая 307 се представяха специалностите в Тракийския университет. Посетителите можеха да се включат в интелектуална игра с пиктограми, както и да експериментират с различни техники за абстрактно и дигитално рисуване.

Партньори на събитието бяха още Български младежки червен кръст, Регионална здравна инспекция, Международен младежки център – Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и“Зелени Балкани“ .

Някакво всеобщо вълнение, ентусиазъм, енергия и удовлетвореност изпълваха атмосферата в цялата сграда.

„Тази година „Панаирът на науките и изкуствата“ има своята 20-годишнина, сподели за читателите на Долап.бг директорът на гимназията Теодора Николова. – Началото е сложено по времето на г-жа Сотирова като директор на ГПЧЕ по идеята е на педагогическия ни съветник Петя Глътникова . Провокацията е била по нещо видяно по време на обмяна на опит в Габрово, но ние сме си го адаптирали за нашите условия, по наш образ и подобие.

Най-напред го правихме вътрешно за училището – веднъж в годината, в някакви следобедни часове, дори денят тогава беше учебен. Показвахме интересните неща, които се случваха по различни учебни дисциплини. Учениците проявяваха интерес по по-различен начин да погледнат природните науки – химия, физика, астрономия, за да им бъдат по-интересни, да открият връзката с живота и приложението им. Празникът организирахме около патронния празник на училището на 29 януари. Така се случи, че една година закъсняхме във времето с организацията и решихме, че можем да го направим за седмокласниците от Стара Загора, част от които вероятно ще станат наши ученици. Целта ни беше да усетят атмосферата на сградата, която наистина е уникална и въздействаща.

Когато аз трябваше да кандидатствам, моята майка ме доведе и влязохме в училището. Като минах по коридора с тези огромни колони, толкова много бях запленена тогава от това, което видях и почувствах, че съм писала само Езиковата гимназия с френски език… Бях приета с първо желание, но това е друга тема… Тогава го усетих, но не мога да обясня с какво сградата въздейства, респектира, но и дава криле за мечти и самочувствие. Вероятно роменролановският дух присъства и витае по някакъв начин. Сградата е импозантна отвън и отвътре…Така започнахме да правим Ден на отворените врати и да каним и седмокласници. На тях им е много интересно. Запленяват се от всичко. Освен това, освен нашите вътрешни си дейности, започнахме да каним и външни партньори, а ние имаме добри партньорски взаимоотношения с много институции в града – Тракийски университет, Регионална здравна инспекция, Международен младежки център, Зелени балкани, Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Всички те участват с по нещо, което представя и тяхната институция и съвместната ни работа; Как учениците ни се възползват от услугите, които те предлагат. Тази година Регионалната библиотека ни гостува с интерактивна книга. Много благодаря на директора Надежда Груева, които винаги ни приемат за наши инициативи. Като втори дом ни е там“ – коментира Теодора Николова.

В ГПЧЕ „Ромен Ролан“ целогодишно работят 27 групи по интереси в извънкласната дейност. Всъщност всички тези клубове  си представят дейността на „Панаир на науките и изкуствата“– като представителна изява, като завършек на учебната година. Има клубове, свързани с географията, физични експерименти + кръстословици; философска надпревара по модела на „Шеметна надпревара“; Философски дебати; Младежки червен кръст, които усвояват и прилагат долекарска помощ. В училището има екзотични домашни животни в кабинета по биология – чинчила, папагали, хамстери, охльови и др.

Тази година Панаирът на науките и изкуствата се провежда навръх Еньовден – празникът на билките. Предния ден природолюбителите са набрали различни билки, сложили са им табелки, за да се разпознават и нареждат; Тъй като гимназията е иновативна, в 8-мите класове се провеждат интердисциплинарни уроци – бинарни уроци. Те се провеждат едновременно от двама учители – единият по съответния език, другият по друг предмет. Този подход беше събрал най-много седмокласници да гледат и слушат презентациите. По френски език урокът беше заедно с изобразително изкуство. Децата презентираха по френски език по модел на конкурс във Франция за новаторски технологичен продукт – изобретение, както и театрални постановки. Трите английски паралелки са направили сайт за иновациите, който скоро ще бъде показан по фейсбук.

На 3-ия етаж, младите художници от 8 и 9 клас са вдигнали изложба със свои произведения. Най-тихо беше в кабинета по творческо писане. Всички спортни и извънкласни занимания осмислят свободното време на учениците. Много често те го прекарват в училище. Дори когато са в кафенето, вадят компютрите и работят по някои проекти заедно. Често остават в училищната библиотека и залата, която работи на пълен капацитет.

Преди няколко дни гимназията изпрати своите 217 абитуриенти.

За новата 2022/2023 г. ще бъдат приети 208 ученици в 8 паралелки. Запазва се паралелката, открита през настоящата учебна година -софтуерни и хардуерни науки; Ще има по две паралелки френски с английски , немски с английски и три с английски – две с френски и една с немски за втори език.

Преподавателите са 82, а учениците -1087. Теодора Николова многократно подчерта ролята на преподавателите, които са двигатели на дейностите в гимназията със своята иновативност, отдаденост и талант да работят в екип с учениците.

Росица Ранчева