Сдружение „Жажда за живот“ организира регионален форум в Стара Загора

Сдружение „Жажда за живот“ Сливен –  Регионален представител на Националната пациентска организация в България организира форум в залата на Областна управа – Стара Загора на тема „Всяко бебе е безценно“, посветен на Националната кампания за достъпа до здравни грижи на всички бременни здравно неосигурени жени. Във форума взеха участие заместник-деканът на Тракийски университет и председател на Общинската Постоянна комисия по здравеопазване в Общински съвет доц.д-р Емил Славов, Павлина Делчева – началник служба „Социално подпомагане”, д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности” в Община Стара Загора, представители на Лекарския съюз, Здравната каса, РЗИ, БЧК, на неправителствените организации „Самаряни” и „Свят без граници”, Фондация „Мисия Криле”, от социалните служби в Стара Загора и региона.

В началото на форума Таня Балабанова – регионален представител на Сдружение „Жажда за живот”  представи 3-минутен документален филм за тревожността на проблема за прилагане и промяна на Наредба 26 на Министерство на здравеопазването, която сега осигурява само един акушеро-гинекологичен преглед и пакет медицински изследвания за всяка неосигурена бременна жена. Реалността показва, че Наредбата не се прилага навсякъде и съществуват бариери пред осъществяването дори на този единствен преглед –  крайно недостатъчен за качествено проследяване на бременността. В резултат на това около 7000 бебета годишно се раждат от непроследена бременност. От тях 6500 са недоносени или с увреждания.  Това крие сериозни рискове за здравето и живота на бебетата и майките.

Представителят на Здравната каса в Стара Загора сподели, че в Област Стара Загора от началото на годината до този момент са извършени средно между 15-20 прегледа на неосигурени бременни жени, но в общините Чирпан и Казанлък. В Стара Загора годишно се правят едва 1-3 прегледа. От 24,50 лв. за преглед при специалист сега новата цена на Здравната каса е 34 лв., а неосигурените трудно могат да поемат частен преглед.

От Сдружение „Жажда за живот“ Сливен са внесли предложение до Министерството на здравеопазването прегледите за неосигурените жени да се увеличат на 4 по време на бременността. Те остро сигнализират, че в три области – Габрово, Разград и Ловеч няма регистриран нито един преглед годишно на неосигурени бременни.

Екип.бг