Регионален форум „Всяко бебе е безценно“ в Стара Загора

Сдружение „Жажда за живот“ Сливен –  Регионален представител на Националната пациентска организация в България с любезното съдействие на Областна управа – Стара Загора организира регионален форум „Всяко бебе е безценно“, посветен на Националната кампания за достъпа до здравни грижи на всички бременни здравно неосигурени жени. 

Заповядайте на 24юни /петък/ 2022 г., от 10,30 часа, в конферентната зала на Областна администрация – Стара Загора – ул. „Цар Симеон Велики“ 108

Форумът се организира от неправителствени организации, работещи от години за прилагане и промяна на Наредба 26 на Министерство на здравеопазването, която сега осигурява само един акушеро-гинекологичен преглед и пакет медицински изследвания за всяка неосигурена бременна жена. Реалността показва, че Наредбата не се прилага навсякъде и съществуват бариери пред осъществяването дори на този единствен преглед –  крайно недостатъчен за качествено проследяване на бременността. В резултат на това около 7000 бебета годишно се раждат от непроследена бременност! От тях 6500 са недоносени или с увреждания.  Това крие сериозни рискове за здравето и живота на бебетата и майките!

Ще представим и обсъдим възможностите Наредба 26 да работи реално, както и предложенията ни за нейната промяна, които вече са внесени в Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Ще Ви поднесем актуални данни и аргументи от проучване, което проведохме в началото на 2021 г.То доказва необходимостта от такава промяна и икономическите ползи от нея за цялото ни общество.

Вашето участие е важно за нас – очакваме Ви!

Приложение: Програма на форума

НЕПРОСЛЕДЕНАТА БРЕМЕННОСТ – ПРОБЛЕМИ И ВЪЗМОЖНОСТИ

Наредба 26 в действие

10.15 – 10.30                                   Регистрация на участниците и гостите

10.30 – 10.40                                   Откриване на срещата – представяне на организаторите и целите на срещата

10.40 – 10.50                                   Представяне на участниците в срещата

10.50 – 11.00                                   Непроследената бременност – защо избрахме да работим по тази тема? – документален видеоматерал и  презентация

11.00 – 11.20                                   Какво ни казва докладът „Цената на безразличието“ – презентация

11.20 – 11.40                                   Кафе-пауза

11.40 – 12.00                                   Дискусия

12.00                                                Закриване на срещата

Срещата се организира в рамките на проект „С грижа от 0 до 3″ – „Наредба № 26 в действие: за повече здрави бебета и щастливи майки“ от Клуб на нестопанските организации – Търговище, Сдружение ЛАРГО – Кюстендил, Сдружение „Жажда за живот“ – Сливен и Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“.

Инициативата се реализира в рамките на проект „С грижа от 0 до 3″ – „Наредба № 26 в действие: за повече здрави бебета и щастливи майки“ от Клуб на нестопанските организации – Търговище, Сдружение ЛАРГО – Кюстендил, Сдружение „Жажда за живот“ – Сливен и Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“.