Уникален спектакъл доказа, че физичният стил на мислене, е стилът на времето, в което живеем

Клуб „Работилница за наука“, с ръководител г-жа Тонка Иванова, организиран като занимания по интереси към ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора проведе представителна изява на тема: „Енергия на мечтите през очите на природата“.

Читалище„Климент Охридски“ предостави сцената си за провеждането на забавен спектакъл по физика. Драматичен театър „Гео Милев“ облече древните учени-мъдреците, на които дължим нашето днес в науката. Приятели на спортни и хип-хоп танци изиграха танците на Млечния път и на планетите. Физичният хороскоп, новинарите, актуалностите в спорта и прогнозата за времето, както и „Модни прически и тоалети“ показаха на зрителите – младите хора и гостите ни, че можем да открием в простите неща от живота ни Великата наука на науките!

Преподаватели от Физико-технологичен факултет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ показаха експерименти пред присъстващите и възможностите за професионалната им реализация в бъдеще.
Спектакълът даде възможност на участващите гимназисти да провокират своите съученици и гости, че всичко около нас е физика. Да покажат, че физичният стил на мислене е стилът на времето, в което живеем. Да привлекат любопитство им. Да ги предизвикат и направят физиката интересна за всеки. Да направят възприятията
и миговете вълнуващи, забавни и интересни.

Идеята, сценарият, режисурата и реализацията на спектакъла са дело на Тонка Иванова – дългогодишна любима учителка по физика, всепризнато не само най-добра, но и вулкан от атрактивни идеи, да усвояване на физиката като наука и като практика.

В постановката участваха 20 ученици. През годината IT – учениците участваха в три конкурса. Г-жа Иванова участва в 50-та юбилейна Национална конференция по физика във Варна. В Младежката научна сесия участваха 8 ученика с презентации, като получиха сертификати. В изнесения доклад Тонка Иванова сподели работата си

в клуба „Работилница за наука“.

В Международния еко форум „Сребърна“ -2022 г. в Силистра Клубът се представи на изключително високо ниво с презентации на тема „Екологичните катастрофи в света“и „Космически отпадъци и енергия“. Предстоящо е участие по фондация „Еврика“ – „Космосът – настояще и бъдеще на вселената“.

Росица Ранчева