Горди паисиевци прославят с добри дела името на патрона на училището си

Българската православна църква е определила 19 юни за ден на преклонение и прослава на Преподобния Паисий Хилендарски. През 2022 г. тази дата е особено знаменателна защото се навършват 300 години от рождението му, 60 години от канонизирането му за светец и 260 години от написването на Библията на българите – „История славянобългарска“.

106 са училищата в България, които носят името на Свети Отец Паисий. 9 от тях са в област Стара Загора.

Директорът на най-малкото, но най-атрактивно казанлъшко Основно училище“Паисий Хилендарски“ Мария Колева за кратко ни пренася в далечната 1834 г. в малката килия на църквата „Света Троица” в Новенската махала.

Седем-осемгодишен тръгнах на училище – разказва известният казанлъчанин дядо Георги Милчев Какачев –  Учеше ни даскал Коста от с. Виден. Учехме в Новенската махала, в клисарската стая, седнали на земята. Даскалът ни седеше до огнището и шиеше потури. Всеки от нас имаше панихида с написани славянски букви, които учехме една по една наизуст…Бяхме около 30 деца”.

Така било преди 188 години. Много вода е изтекла от тогава. През много превратности на времето са преминали хиляди ученици със своите учители. С гордост произнасяме имената на възпитаниците, заемали видно място в обществения и културен живот в страната – н. а. Любомир Кабакчиев, н. а. Стефан Гецов, Видин Даскалов и безброй научни работници, лекари, фармацевти, учители, инженери, музиканти, художници (някои от тях виждам тук). Днес училището е в нова модерна сграда – с приложени всички мерки за енергийна ефективност, обновени класни стаи със съвременно оборудване. Общо 361 ученици се обучават в 15 паралелки от 36 учители“.

И днес училището играе важна роля в сферата на образованието в община Казанлък. Тук не само достойно се съхраняват традициите на предците, но и ги доразвиват.

Учителят Милена Иванова пише музиката по текст на Атанас Звездинов на химна на училището, който звучи на всички важни събития и тържества за институцията.

През 2015 г. е открит паметник на Паисий в двора на училището. Проектът е изработен от архитект Велин Дечков. Средствата за него са събрани изцяло от дарители – местни неправителствени организации, родители, бивши възпитаници.

В навечерието на Деня на народните будители през 2018 г. публично е представен преписът на „История славянобългарска“, направен от ученици. Осветен е лично от Старозагорския митрополит Негово Високопреосвещенство Киприан – възпитаник на училището – в съслужение с казанлъшки свещеници.

През 2022 г. училището се включи в проекта на Комитет „Приятели на Зографски манастир“ с председател Димо Узунов за препис на „Историята“ от културни и образователни институции от област Стара Загора.

На 11 май 2022 г. в училищния двор се състояха благотворителен базар с артикули, изработени от децата, учителите и родителите и концерт от ученици и учители. Събраните над 1 800 лв. са предназначени за изливане на камбана за училището. Проектът за нейния постамент отново е на архитект Велин Дечков. „Предвидено е освещаването да се направи за патронния празник на училището на 1 ноември 2022 г. Желанието на целия колектив и на учениците е всеки техен училищен празник да бъде огласян от звъна на камбаната, която да известява на всички, че тук – в ОУ „Свети Паисий Хилендарски“, гр. Казанлък – любовта към знанието е жива“, уточни г-жа Колева.

На 25 юни 2022 г. ще бъде представена книга на Николина Георгиева, заместник-директор на училището, за историята на училището, обхващаща периода от създаването му до лятото на 2020 година.

Росица Ранчева