ІІ ОУ „Паисий Хилендарски“, град Раднево, преписа „История Славянобългарска“

Още миналата 2021 г. Второ основно училище „Свети Паисий Хилендарски“ в град Раднево  започна организирането и провеждането на различни инициативи, посветени на 300 годишнината от рождението на патрона – Светогорския монах, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането му.  Честването на годишнините беше съчетано и с още едно голямо събитие – 150 години от откриване на школото.

Най-важна сред десетките инициативи беше преписване на цялата „История славянобългарска“ на Отец Паисий от копие на оригинала, дарено от монасите от Атон. В преписа участваха с гордост абсолютно всички ученици и учители. Първата страница преписа лично министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който посети училището. Сега преписът се пази на специално място.

„Честването на патрона ни продължава и през тази година, сподели директорът Милена Димитрова. Направихме нов кът на Паисий, който се намира на централно място във фоайето с нов портрет и ново знаме на училището.

Седмицата от 26 до 29 април 2022 г. официално посветихме на патрона на Второ основно . През първия ден учениците рисуваха на статив по тема, свързана с Паисий . През втория ден се проведе голяма изложба на домашните любимци. На третия ден се състоя тържественият концерт, посветен на патрона ни, а на четвъртия ден бяха спортните състезания по 12 дисциплини“.

За Паисий се говори в часовете на класа, по изобразително изкуство, разучават се стихотворения и патриотични месни.

Росица Ранчева