Държавен архив-Стара Загора връчва три почетни грамоти в днешния Международен ден на архивите

Три почетни грамоти ще връчи в днешния Международен ден на архивите Държавният архив – Стара Загора. Това съобщи ръководителят на културния институт Галентин Караславов.

Традиционно на 9 юни се връчват грамоти в категориите „Читател на 2021 г.“, „Дарител на 2021 г.“ и „Приятел на архива за 2021“ г. Първата се присъжда на доц. д-р Марияна Пискова – изявен историк и архивист, „Приятел на архива за 2021“ е за журналиста от Радио Стара Загора Кристина Русева. Наградата за дарител ще получи Христина Станева – дъщеря на един от най-изявените старозагорски кметове Йордан Капсамунов, която направи второ дарение за обогатяване на личния му фонд, съхранен в архива.

През нелеката 2021 г., преминала под знака на пандемията и противоепидемични мерки, успяхме да постигнем едни много добри показатели по изпълнение на плана на архива. Обработихме  11 броя учрежденски и три лични фонда, а фондовият архивен масив се обогати 625 архивни единици и 7.86 линейни метри. Към момента в архива се съхраняват 3332 фонда със 185000 архивни единици и 2400 линейни метри, посочи пред БТА Галентин Караславов.

Държавен архив – Стара Загора е изготвил седем дигитални изложби, в които са представени интересни документи и малко познати и непознати снимки – повече от 140 броя. 

Специалисти от архива са участвали с доклади в две научни конференции. Успешно продължава и работата с ученици от старозагорските училища, Клуба на учителите ветерани, Съюза на учените, Св. Старозагорска митрополия и др. 

Продължихме дигитализацията на архива, от 2008 г. досега са обработени приблизително от около 1 ТB.  Това е един изключително трудоемък и скъпоструващ процес и поради недостиг на съвременна техника и кадрови потенциал общата дигитализация в страната е на сравнително ниски нива, посочи Галентин Караславов.

Международният съвет на архивите, който е създаден под егидата на ЮНЕСКО, води началото си от 9 юни 1948 г. България и нейната архивна общност се присъединява към отбелязването му преди 14 години, като целта е да се покаже значимостта на професията архивист, да се популяризира нейното значение за съхраняване на историческата памет, изтъкна Галентин Караславов.

Румяна Лечева/БТА