В Стара Загора започна 26-тият Международен пленер по живопис

От 8 юни 2022 г. в Стара Загора започна традиционният международен пленер по живопис „Дружба“.

Изключително щастлив съм, че за 26-и път откриваме пленера. Благодарен съм на отдел „Култура“ и ресорния зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева за подкрепата, въпреки предизвикателствата, които ни поднесоха последните две години. Днес този пленер продължава да съществува и да се развива“, каза Милен Алагенски, председател на Представителството на Съюза на българските художници – Стара Загора.

Всички усилия си заслужават. Традицията продължава и ето ни отново тук. Сигурна съм, че следващите дни ще бъдат изпълнени с подходящо време и творческа енергия. Изживейте и усетете нашия град. Творбите, които ще създадете – ще намерят своето достойно място в Художествената галерия в Стара Загора. Добре дошли отново и успех“, пожела на пленеристите зам.-кметът Милена Желева.

Осем са художниците в 26-тото издание, което започва днес. Те бяха представени в изложбена зала „Лубор Байер“.

Единствена дама сред джентълмените е украинката Олга Гребеник. Тя е със статут на бежанка заедно с двете си деца, но е безкрайно благодарна на гилдията на старозагорските художници за поканата да участва в пленера и по този начин да се върне към своята професия. Олга е родена през 1986 г. в Харков. По образование архитект. От 2009 година до сега работи като свободен артист. Работи в областта на живописта и илюстрациите предимно за деца. Автор е на различни игри, пъзели, както и книги. Нейни произведения са издавани в 22 страни.

Участниците в „Дружба“ са още творците Антон Антонов от Казанлък, доц. дн Атанас Тотляков от Великотърновския университет, Дан Тенев от Димитровград, Иван Велчев от Плевен, Николай Тодоров от Добрич. Всички те са с по 10 страници творчески биографии, участия в десетки самостоятелни, национални и международни изложби, носители на призове и награди.

Старозагорското присъствие е от доайена на гилдията – прекрасният живописец Тодор Ковачев и Слави Славов, който през последните четири десетилетия е основател и ръководител на детска школа по малка пластика. Заедно с това Слави Славов е уникален художник, който почти ежегодно представя творчеството си в самостоятелна изложба.

Пленеристите получиха по две платна, бои, четки, рамки и очакване да бъдат вдъхновени от ухаещата на липи Стара Загора, от красивите старозагорки, от далечното историческо минало на града, от Джаз форума, който започва на 9 юни на Античния форум и др. Те ще са част и от арт събитието „Алея на художниците“, което ще се проведе тази събота и неделя в парк „Пети октомври“ на Алеята с кестените.

Пленерът ще завърши по традиция с откриване на изложба на 15 юни 2022 г. от 18:00 ч. в зала „Байер. Всеки автор ще покаже 2 платна по регламент, както и други свои творби.

Организатор на пленер „Дружба“ е Дружеството на художниците със съдействието на Община Стара Загора.

Росица Ранчева