ППМГ „Гео Милев“ – емблема на знанието и на духа, чества 50-годишен юбилей

На 6 юни 2022 г. в Държавна опера Стара Загора се състоя тържественият концерт посветен на 50-годишнината на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“. На празник – като на празник. Цветя, усмивки, спомени, разпознаване, поздравления, пожелания…- интелигентност, стил, изисканост и мярка в мярката.

Началото започна с музикално-поетичен рецитал по стихове на Гео Милев в изпълнение на актьора Ивелин Керанов – възпитаник на гимназията, прекрасния пианист Николай Атанасов, и рецитаторите Мирослав Минчев, Чавдар Чуков и Йордан Радуков – всички ученици от 11.“а“ клас.

Последва слово на директора Мариета Петрова, в което маркира важните етапи в половинвековната история на МГ-то (Математическата гимназия):

ДОБЪР ВЕЧЕР, СКЪПИ ГОСТИ, КОЛЕГИ, УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ!

Благодаря Ви, че сме заедно в този тържествен момент – 50 годишният юбилей на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

Емблема на знанието и духа – така живее в съзнанието на всеки старозагорец Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“. Училището с достолепна история, впечатляващо настояще и ясна визия за бъдещето.

ППМГ „Гео Милев“ е наследник на първото класно девическо училище в Стара Загора, открито на 2 юни 1863 г. Негов създател и пръв директор е Анастасия Тошева – първата жена с висше образование в града.

От септември 1881 г. училището прераства в областна девическа гимназия – втората в Източна Румелия. През годините претърпява няколко трансформации, като от 1947-а приема за патрон името на видния старозагорски поет Гео Милев.

15 септември 1971 г. е денят, в който се ражда новият интелектуален храм на знанието – Математическа гимназия „Гео Милев“. Малко по-късно тържествената еуфория на този празничен ден е узаконена – на 2 юни 1972 г. със заповед № 1957 Министерството на Народната просвета официално трансформира II Средно политехническо училище „Гео Милев“ в Математическа гимназия „Гео Милев“.

Още в първата година от своето съществуване Математическата гимназия се доказва като точното място, където човек може да придобие образование на най-високо ниво.

По-късно се разкриват паралелки по природни науки и гимназията се преименува в Природоматематическа, а от 2016 г. – в Профилирана природоматематическа гимназия “Гео Милев“.

Днес ППМГ “Гео Милев“ предлага обучение в адекватен синхрон с глобализираното информационно съвременно общество .

Едно иновативно и елитно училище не се гради само с обновена и съвременна материална база, то е събирателен център на училищната общност. Общност градена през поколенията, общност на споделени ценности, споделена идентичност, гордост от принадлежността и визия за бъдещето.

В  гимназията работи уникален екип от всеотдайни и ерудирани личности, с отлична научна подготовка и висока педагогическа квалификация. Тук са преподавателите с най-богат опит в областта на математиката, информатиката, информационните технологии и природните науки в Стара Загора – учители – доказани специалисти, креативни, търсещи, вдъхновяващи! Затова и любознателните и амбициозни възпитаници на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ са първенци в престижни международни и национални олимпиади и състезания. Тук се подготвят широко скроени, артистични личности с изключителни изяви не само в областта на знанието, но и на изкуствата и спорта. С радост и гордост можем да споделим, че към днешна дата в Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ през изминалия половин век са се дипломирали 6 735 талантливи млади хора. Те успешно продължават образованието си в български, европейски и световни образователни институции.

Многобройни са и наградите на учителите, посветили години от живота си в мисията да окриляват таланти и подкрепят пътя на знаещите през този половинвековен, изпълнен с пориви към знание, живот.

Педагогическият екип на ППМГ „Гео Милев“ този година за втори път бе удостоен с наградата „Анастасия Тошева“ – най-високото отличие на община Стара Загора, което се присъжда за високи постижения в областта на науката и образованието.

Само преди броени дни Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ преживя и поредния си триумф – в Деня на Светите братя Кирил и Методий за втора поредна година наградата „Млада Загора“ бе присъдена на ученик от гимназията – за изключителните си постижения и извоювани множество награди на различни национални и международни олимпиади, конкурси и състезания за тази година тя бе връчена на дванадесетокласникът Даниел Пеев, а достойният носител през 2021г. бе единадесетокласникът Мирослав Минчев.

Честването на всеки юбилей е вълнуващ миг, защото той остава завинаги в сърцата. Това е празник на много поколения оставили светла диря в летописа на училището.

Благодаря на колегите, бивши и настоящи, за техните усилия, старание и всеотдайност, за постоянството и високия им професионализъм. Гордеeм се с всички млади хора, които израснаха като личности в училище и достойно заемат мястото си в обществото.

ППМГ “ Гео Милев“ е институция. Не просто училище! Интелектуална общност, част от глобалния свят. Генератор на идеи, създател на хора, които ще променят света. Място, където се изграждат личности с креативно мислене, визионери с високи морални ценности.

Ние носим в себе си духа на ППМГ „Гео Милев“- ДУХЪТ НА НОВИЯ СВЯТ!“

Честит юбилей!“

.Зам.кметът по образование на Община Стара Загора Иванка Сотирова поднесе приветствие към юбилярите от името на старозагорската общественост:

След всичко казано в словото на директора г-жа Петрова, задавам си въпроса как ли би изглеждал градът без гимназия „Гео Милев“? Колко би бил ощетен от завоювани успехи от ученици от национален и международен мащаб..! Колкото повече минават годините, толкова повече те се множат. Действително това е резултат на общия труд и всеотдайност.

Госпожо Петрова, Вие имате голямата мисия да продължите да откривате и подкрепяте талантите! Днес, когато целият свят говори за изкуствен интелект, аз се питам – какво правим с истинския интелект, с хората, които го формират! И за да не бъда голословна, ще Ви споделя, че преди 24 май при мене дойдоха ученици от ППМГ „Гео Милев“ за интервю. От разговора ми с възпитаниците на гимназията имам успокоението на душата си, че българската младеж и в частност от Стара Загора, все още не е за пренебрегване. Има толкова много стойностни деца, които знаят да мислят. Те не ползват само информацията от Google, а се вълнуват от житейските проблеми, за бъдещето на България, на родния град и на планетата, за училището си.

Длъжни сме да обръщаме внимание и да подкрепяме тези млади хора. Нека това бъде наша мисия! Сигурна съм, че училището ще пребъде! Ако днес отбелязваме 50 годишен юбилей, след още 50 години сигурно ще имаме още по-дълга листа с имената на учени и достойни геомилевци във всички точки на света! Честит празник!“

Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование“ при Община Стара Загора прочете Приветствен адрес до юбилярите от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в който между другото се казва:

В деня на Вашия празник, изразявам своята признателност и уважение към педагозите, изградили историята на училището и останали в съзнанието на не едно поколение.

Уважаеми учители, пожелавам Ви здраве, лично щастие и творческа енергия в благородната мисия на народни будители! Бъдете горди със своите възпитаници с успехите им в постигнатите върхове в образованието и науката!

Скъпи ученици, желая Ви здраве и воля за преследвате и успявате в мечтите си. Доверете се на своите учители, за да изградите себе си като личности с високо гражданско съзнание, богат кръгозор и интелект. Желая Ви здраве, благополучие и успех в начинанията!

Честит празник!“

В концертната програма участваха талантливи геомилевци и приятели. Заслужени аплодисменти получиха изпълненията на балеринките от Балетна школа „Па де кре“ на Кремена Костова, Детско -юношеска студия за сценични изкуства „Алегра“, Театралната студия при „Алегра“, изпълнението на пиано от Тимотей Вълков, Теодора Вълкова и Майя Пенкова от Музикалната школата при НЧ „Родина“, Музикалната студия „Усмивки“ при НЧ „Родина“, красавиците от Клуб „Денс юник“ – „Криминал“, Мартин и Ванеса от клуба за състезателни танци „Загора денс“, единадесеткласничката Мария-Магдалена Николова и др.

Много настроение и забава създаваха водещите Деница + Полином Аксиомов и Ивелин Керанов. С усмивка и леко закачлив тон бяха представени снимки на випуски от 1974 година насам със световни забележителности по това време, снимки по време на бригади, на военно, на абитуриенти…Споменаха се с благодарност и признателност имената на десетки учители – някои от които любими, други – „опасни“, припомниха се „даскалски бисери“ на по-специални учители…

Накрая на паметното събитие се пожелаха нови успешни години, здраве и вдъхновение – напред и нагоре до вековния празник на ППМГ „Гео Милев“.

Росица Ранчева