Йоана Буковска и Людмила Дякова представят книга с актьорски интервюта на „Златната липа“

Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ и тази година ще спази традицията заедно с прожекциите на филмите да проведе куп интересни съпътстващи събития.

Първото от тях ще бъде на 29 май, неделя, когато журналисти и почитатели на актьора Георги Мамалев ще имат възможността да разговарят на живо с него като носител на наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Той ще получи статуетката предната вечер, на 28 май, по време на церемонията по откриване на фестивала, която започва в 17 часа пред западния вход на Държавна опера Стара Загора.

След пресконференцията на 29 май Георги Мамалев ще открие своя звезда с името си в Алеята на липите и ще посади липова фиданка до липите на останалите носители на наградата.

Също на 29 май от 19 часа в залата на операта председателят на международното жури на фестивала, проф. Анри Кулев, ще представи последния си игрален филм „Имало една война“ (2019)

Трима от членовете на международното жури – проф. Анри Кулев, Кристина Грошан от Унгария и Матис Кажа от Латвия ще представят своите филми непосредствено преди прожекциите им.

Председателят на журитопроф. АнриКулевщепредставипоследниясииграленфилм „Ималоеднавойна“ (2019). Попрограмафилмътщесепрожектирана 29 майот 19 часа в голяматазаланаДържавнаопера – СтараЗагора с повторение на 1 юниот 21 часа в Културенцентър „СтараЗагора“.

В същия ден и час, но в залата на библиотеката Кристина Грошан ще представи дебютния си игрален филм „За кои неща си заслужава да плачеш“, излъчен за първи път през 2021 г. в Сараевския фимов фестивал. Повторението му е на 30 май от 11 часа в Културен център „Стара Загора“.

Едно много любопитно събитие ще се състои на 30 май от 17 часа в Регионалния исторически музей на Стара Загора. Тогава ще бъде представена книгата „Актьорски откровения“ на главния редактор на списание „Кино“ и изявен кинокритик Людмила Дякова, издадена по повод 75-годишния юбилей на списанието.

Книгата „Актьорски откровения“ съдържа прелюбопитни интервюта с едни от най-изявените български актьори. На представянето ще присъства актрисата Йоанна Буковска, която е един от героите в сборника.

От години списание „Кино“ поддържа успешната рубрика „Галерия“, в която са представени и се представят едни от най-популярните, активно работещи български актьори, а сборникът е възможност още по-широк кръг от читатели да се докоснат до света на своите любимци от сцената, от малкия и голям екран, казва за книгата си Людмила Дякова.

Също на 30 майот 19 часа латвийският режисьор Матис Кажа ще разкаже за създаването на филма си „Дивият Изток“ (2021) при премиерата му в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Българският музикален филм „Жири“ (2021) също ще бъде представен от своя режисьор Петя Йосифова – Хънкинс, като на премиерата е възможно да присъстват и част от пеещите актьори в лентата – студенти от Софийския университет. Премиерата на „Жири“ е насрочена за 31 май от 17 часа в зала Библиотека.

На 1 юни от 17 часа журито на фестивала официално ще обяви пред журналисти наградените филми, а веднага след това в залата на операта ще започне и церемонията по връчване на наградите и закриване на фестивала.