Национален събор събира за втори път православни младежи в Стара Загора

Млади хора от всички български епархии се събират на двудневен форум на православните младежи в Стара Загора. Това съобщи за иподякон Ангел Ангелов, председател на организационния комитет и на младежката организация „Свето Благовещение“ в Стара Загора.

Откриването ще бъде на 27 май 2022 г. в 14:00 часа в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Началото ще бъде поставено с благослов на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който е благословил инициативата преди две години. Първият форум беше през 2020 г., припомни иподякон Ангел Ангелов.

За събора са потвърдили участие 30 делегати от цялата страна. Те ще представят доклади в конференцията на тема „Радостта в Христа“.

През втория ден на събора ще се проведе поклонническо пътуване до четирите манастира в Старозагорска епархия и запознаване с историята им.

„Нашата основна цел е повече млади хора да се запознаят с учението на Иисус и да посещават храмовете, както и да се популяризират християнските ценности“, сподели иподякон Ангел Ангелов, който е богослов, но се е посветил на светска работа.

В Царство България по инициатива на Светия Синод през 1922 г. се учредява Фонд за християнизиране на младежта. Учредителният конгрес е на 24 август 1924 г. в салона на Софийска духовна семинария. Съюзът обединява девет дружества, в които участват 1400 момчета и момичета от всички епархии. Стоян Петков, бъдещ Нюйоркски митрополит, е избран за председател на православната организация.

След 9 септември 1944 г. организацията е закрита. Преди две години по инициатива на Старозагорския митрополит Киприан срещите на православните младежи се възобновяват в Стара Загора, уточни  отец Йордан Карагеоргиев, ръководител на Културно-информационния център на Старозагорска митрополия.

Д-р Румяна Лечева/БТА