Концерт на Вокалната студия на Стефка Минева и откриване на изложба

На 26 май от 18 часа във фоайето на Операта заповядайте на Концерт на Вокалната студия на Маестра Стефка Минева. Именитата ни оперна прима и Почетен гражданин на Стара Загора от 1999 г. Стефка Минева от 2016 г. е вокален консултант на артист-хористи от Старозагорската опера. На 27 септември 2017 г. бe първият концерт на студията, който показа добрите резултати от съвместната творческа дейност.

„Моята работа с артистите от хора, започна случайно с малка закачка между мене и диригента на хора Младен Станев, сподели Стефка Минева. –Никога не съм си представяла, че мога да вляза дори в ролята на вокален консултант, не на вокален педагог, което е твърде отговорна професия. Помислих, че мога да помогна с това, което съм научила през годините на творческата си реализация от нашите диригенти, от работата ми в чужбина и малко по малко, с доверие от едната и другата страна започнахме да работим. Работихме повече интерпретация. Искам да им внуша да правят музика, а не само да пеят тонове.

Да правят музика! Това е най-хубавото нещо, което певецът може да поднесе на публиката и най-вече на себе си. Постепенно от 2-3 човека класът стана по-голям и стигнахме до концертно изпълнение с доста ангажираща програма. Похвално е това, че моите артист-хористи имат желание да работят, защото това се отразява след това в работата им в хора. Получава се по- високо качество на изпълнението“, категорична е маестрата.

Стефка Минева е родена е в семейството на музиканти – Миньо Минев и сопраното Йовка Бунарджиева-Минева, едни от основателите на Старозагорска опера. Завършва Вокалния факултет на Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София в класа на проф. Сима Иванова, а по-късно при проф. Илия Йосифов (1968-1972). Дебютира на старозагорска сцена през 1972 г. в ролята на Берта от „Севилския бръснар“ от Джоакино Росини. През 1974 г. специализира в Оперната студия на Болшой театър в Москва при режисьора Борис Покровски. Същата година печели почетната грамота на Международния конкурс „П. И. Чайковски“ в Москва. През 1976 г. е лауреат на Шестия международен конкурс за млади оперни певци в София. През 1977 г. на конкурс в Остенде, Белгия е удостоена с трета награда на журито и наградата на публиката. На международния конкурс, на който се явява в Рио де Жанейро през 1981 г., печели първа награда. От 1978 г. е в трупата на Софийска опера и балет. Гостува в оперните театри на Париж, Метрополитън опера, Миланската скала, Рим, Цюрих с Ренато Брузон, Мара Дзампиери, Боналдо Джайоти, Анна Томова–Синтова, Гена Димитрова, Николай Гяуров, Пиеро Капучили, Руджиеро Раймонди, Розалин Плаурайт, Евгений Нестеренко и др. Работи с диригентите Джеймс Конлън, Генадий Рождественски, Джеймс Ливайн, Мстислав Ростропович. През 1993 г. в Стара Загора й е присъдена Международната награда на името на Христина Морфова. През 1999 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин“ на Стара Загора.

Концертът е с ВХОД СВОБОДЕН!

Преди началото му, от 17.30 часа, във фоайето на Държавна опера Ст.Загора ще се открие изложбата на Минка Добрева „СТРАСТ“!

Минка ДОБРЕВА е родена на 8.05.1957 г. в Стара Загора. Завършила е ПМГ „Гео Милев“ и „Изчислителна техника“ в Технически университет-Русе. В частния бизнес е от 1990 г. Управител и собственик на фабрика за металообработване и търговия с металорежещи машини. Член е на ГК „ЛИПА“ и Клуб на виното „Дионис“. Учредител на Инер Уийл клуб Стара Загора-Берое,

С рисуване се занимава от последните четири години. „Страст“ е седмата й изложба.„Рисувам за удоволствие. Не за престиж, не за пари, а за удоволствие- казва г-жа Добрева. За мене тези изложби са израз на всичко нежно и красиво в нашия свят