На тържествена церемония Община Стара Загора връчи наградите „Млада Загора“ и „Стара Загора“

В навечерието на най-светлия и обичан български празник– 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 20 май 2022 г. тържествена церемония Община Стара Загора връчи годишните си награди за високи постижения в областта на науката, образованието, изкуството и културата -„Стара Загора“ и „Млада Загора“.

Тържеството, проведено в Лапидариума на Регионалния исторически музей, започна с  музикален поздрав от Добромир Добрев, възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова, носител на награда „Млада Загора“ за 2021 г.

За присъждане на индивидуална награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ постъпиха 27 предложения за  Симона Стоянова и Здравко Боев от ОУ „Кирил Христов“, Павел Хироут, Мая Желева, Димана Николова, Драгомир Ников, Елизабета Казале, Станислав Милчев, Борис Орлов – всички от ІІ ОУ „П.Р.Славейков“, Валерия Господинова -СУ „Иван Вазов“, Александър Христов , Иван Канев, Мариян Рачев и Марио Щерев от ПРКНМА „Проф. Минко Балкански“, Сюзън Милева, Виктория Кабаиванова и  Дарина Бозова от ГПЧЕ „Ромен Ролан“,Петър Влаев, Искра Кирчева, Ивайла Иванова  и Ралица Джамбазова – от НУ „Димитър Благоев, Даниел Пеев от ППМГ „Гео Милев“, Гергана Желева, Неделчо Попов, Боряна Пенева, София Яковлева и Анелия Иванова от СУ „Максим Горки“.

Награда „Млада Загора“ получиха Сюзан Милева – ученичка от 12 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – лауреат на Националната олимпиада по френски език за 2022 г. и Даниел Пеев- ученик от 12 клас на ППМГ „Гео Милев“ за завоювани призови места на национални състезания в областта на информатиката, математиката, английски език и лингвистика, стипендиант на Колумбийски университет.

Отличието на Сюзан Милева връчи зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова с думите: „Виждате какво богатство е създадено и се създава в Стара Загора. Това е благодарение на всички вас – родители, учители, както и на представителите на институциите, които се радваме и подкрепяме младите хора. Поздравявам всички с предстоящите празнични дни – така значими за всеки българин. Нека се радваме на още по-големи успехи занапред“. Признанието за успехите на Даниел Пеев бе поднесено от Валентина Бонева – председател на Постоянна комисия по образование, наука и защита правата на децата на Общински съвет Стара Загора.

По време на церемонията, Грамота получиха учениците от ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора Мартин Чешмеджиев, Христо Арабаджиев, Василена Николаева, Кристин Чакърова, Габриела Георгиева и Мирослав Минчев за участие в национални олимпиади и състезания през настоящата учебна година.

В направлението „Култура и изкуство“ бяха направени две предложения:

Тереза Донева, ученичка в НУМСИ „Христина Морфова“, с профил „Балет“, възпитаничка на Балетна школа „Па де Кре“, отличена с много награди и златни медали от национални и международни балетни конкурси – „Пътят към славата“, „Търновска царица“, „Вълшебен свят“, DanceSun Festival”. Спечелила честта да представлява България на международната сцена в “Dance World Cup” в Испания в категориите „Класически балет“ и „Съвременен танц“. Носителка на приза „Най-техничен изпълнител“ на национален балетен конкурс. Номинацията за наградата „Млада Загора“ е дело на Кремена Костова-Гайдарова, ръководител на Балетна школа „Па де Кре“.

Второто предложение бе за Симона Бухчева, третокласник от ОУ „Кирил Христов“, възпитаничка на Балетна школа „Па де Кре“. Отличена е с 5 златни и един сребърен медали на Национален балетен конкурс „Път към славата“ – 2022 г. Има привилегията да представя страната ни на международната сцена в „Dance World Cup“. Номинацията е направена от Господин Балакчиев – директор на ОУ „Кирил Христов“.

За колективното отличие „Млада Загора“ имаше само една номинация, направена от Инициативен комитет, сформиран при НЧ „Родина – 1860“, за изключителен принос при популяризиране на народното пеене сред децата и юношите на местно и национално ниво от Детско-юношески народен хор „Жарава“. 25 години „Жарава“ присъства, развива се и допринася за културния живот. В състава участват деца и младежи на възраст от 6 до 18 години. Детско-юношеският хор има спечелени 41 награди и отличия от международни и национални конкурси. Наградата прие ръководителят на състава Даниела Дюлгерова, а отличието ѝ връчи зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева. „Днес е истински празник. Приветствам нашите бисери, които греят с ярка светлина в сферата на образованието, науката, културата и изкуството. Децата до мен и тяхната ръководителка създават невероятни емоции и ни прославят на всяка сцена, на която се качат. Адмирации и аплодисменти за тях. Те ги заслужават“, каза зам.-кметът.

Гостите на церемонията имаха удоволствието да се насладят на две изпълнения на част от талантите от „Жарава“.

Три са номинациите за награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“: Николинка Генова – старши учител по музика в ДГ №7 „Светулка“, Марияна Генчева, старши учител по история и цивилизация в ОУ „Кирил Христов“ и Теменужка Йонкова, старши учител начален етап в ОУ „Кирил Христов“. Индивидуална награда не бе присъдена, а номинираните получиха Диплом и плакет.

За колективен приз в същото направление бяха направени три предложения: за  Педагогически състав на ДГ №25 „Ален мак“, ТГ „Княз Симеон Търновски“ и ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“. Два колектива получиха високото отличие от ресорния зам.-кмет Иванка Сотирова  – Търговската гимназия по повод 100-годишната на училището и отвоюваната традиция да подготвя водещи кадри в икономическата сфера, за високи постижения в учебно-образователния процес,  и ДГ „Ален мак“ за постигнатите високи резултати в обучението и възпитанието на децата и заслужените призови отличия в художествено-творческата дейност. Наградите приеха с удоволствие и вълнение директорът на ТГ Снежана Танева и директорът на „Ален мак“ Меглена Бакърджиева. Те благодариха за високите отличия, които по думите им са нова мотивация да вървят все напред и нагоре.

В истински спектакъл се превърна връчването на наградите в направление „Култура и изкуство“. Индивидуално отличие „Стара Загора“  получиха за изключителния си принос към духовността и книжовността двама от емблематичните поети на града – Йордан Пеев- за безкомпромисния му талант, остро социално чувство и ярко присъствие на литературния небосклон н страната и Мария Донева – за високи творчески постижения и принос в книжовната и духовна култура на Стара Загора и страната и актьорът и режисьор с 50-годишен сценичен творчески  и 70-годишен житейски път Ивалин Димитров, за впечатляващите му актьорски постижения и режисьорски решения, за утвръждаване и развитие на театралното изкуство в Стара Загора и страната.

Наградата на Йордан Пеев връчи директорът на Държавен Куклен театър и председател на Постоянната комисия по култура към Общински съвет Стара Загора Дарин Петков:

„Безкрайно съм щастлив, че лично мога да връча наградата на Йордан Пеев, на нашия Дани. Няма негов стих, който да не вълнува. Благословен съм, че той е част от нашата старозагорска общественост. Ние трябва да се гордеем с този голям творец. Всяка цивилизована държава може да се гордее, че има такъв поет. Но ние го имаме и той е част от необятната територия наречена Старозагорски поет. Това е нашият поет Дани! Щастлив съм, че те има, Дани! Бог да те благослови!

От името на приятелите на Пеев от Кукления театър, Дарин Петков му  връчи Плакет.

„Повече от радост е да получиш наградата  от ръцете на такъв радетел на българската култура и изкуство като Дарин Петков, каза в отговор Йордан Пеев. – Искам да поздравя всички предложени за награда и получили награда „Стара Загора“, всички радетели за българската култура, изкуство и книжовност – учители, музиканти, балетисти, писатели и поети, артисти, учени. В навечерието на един от най-светлите български празници пожелавам да изпълните сърцата си с вдъхновение. Тук сред хилядолетните камъни на този изстрадал, светъл и велик град, на който ми даде Всеблагият възможност, да споделя своите римувани мисли. Освен тях, аз всъщност съм един метач в огромния двор на литературата и мета главно край себе си. Но е особена чест да получиш в Града на поетите  награда за поезия. Това е особена чест и радост за мене. Благодаря на всеки от сърце. Поздравявам прекрасната поетеса Мария Донева и изключителния актьор Ивалин Димитров, който е 50 години на сцената. Пожелавам ги здраве и вдъхновение, защото всички ние знаем как се създава това изкуство. Как ти не си този, а някой друг, който ходи край тебе, но без да го виждаш. Някой друг, за когото забравяш. Който кротко мълчи, когато говориш и става прав, когато паднеш…И е редно след тези думи да кажа един стих, за първи път през Вас“.

За първи път пред публика Йордан Пеев прочете новото си затрогващо стихотворение „Янина песен“ .

Наградата на Ивалин Димитров връчи проф. Наско Василев – областен управител на област Стара Загора:

„Благодаря на организаторите, на тези, които присъствате и най-вече на номинираните и получилите награди, за вълнението  и затова, че ме прави горд, че имам такива съграждани. Честитя Ви предстоящия празник и Ви желая нови творчески успехи.

Уважаеми г-н Димитров, за мене е чест и удоволствие да Ви връча наградата „Стара Загора“  за 50 години творческа кариера. Дай Боже всеки да измине този път! Използвам случая да Ви поздравя и за Вашата 70-годишнина. Отправям Ви покана  да ни бъдете гост в областната администрация. Пожелавам Ви крепко здраве и се надявам да ни радвате с Вашето творчество и в бъдеще. Бъдете здрав!“

„Цял живот говоря чужди думи. От време на време се налага да кажа и някои свои , които не са много за пред хората, каза с присъщото си чувство за хумор Ивалин Димитров. – Няма как да избягам от клишето, но точно в този момент, това клише има особено значение. И може би за пръв път вниквам в значението на тези думи, макар че съм играл ролята на Жак меланхоличния:“Този свят е сцена и всички ние сме актьори. И всеки има своя миг, в който трябва да влезе и излезе…!“

Моят миг на сцената трая 50 години, от които 42 – в Стара Загора.

Представител към на една женска професия. През целия ми живот едно нещо ме е водило -есето на актьора на  Макс Фриш. Там се казва, че една актриса може да има три роли в живота си и да разказва за тях, като за сватбени пътешествия. Докато един актьор -застава пред Вас и не знае какво да каже. Няма я косата, няма го това онова, това което е пред Вас не е много за хвалба …Но аз благодаря на този миг. Благодаря най-верния и най-големия си партньор – старозагорската публика. Без нея няма изкуство! Благодаря Ви! Този дълбок поклон е за Вас!

Честитя Ви празника! Искам да пожелая на Млада Стара Загора да надмине в успехите си всичко, което е сътворила Стара Загора!

И накрая, да не бъде толкова сериозно всичко, ще Ви кажа реплика на един мой любим героя – Бай Ганьо:“Ей ма! Тук съм! Жив съм! Ваш съм!“

Колективната награда „Стара Загора“ заслужено бе присъдена на творческия състав на танцовата мистерия „Сънят на Пилат“, една изключително въздействаща продукция на Държавна опера Стара Загора по музика на Стефан Димитров, хореография Василий Медведев, сценография и костюми Павол Юраш, диригент постановчик Владимир Бошнаков, балет,хор и оркестър . Наградата  връчи зам.кметът Милена Желева. Получи я директорът на операта Огнян Драганов и артистите-изпълнители на главните роли в „Сънят на Пилат” Клара Ферер, Томоки Ишиго, Марсело Молина, Фредерико Пинто.

„Тук е една много малка част от онези, които сътвориха събитието „Сънят на Пилат”. То е събитие не само за нашия театър, а за българската балетна култура. 40 години на българска сцена не е поставян такъв мащабен български балетен спектакъл” – каза в словото си Огнян Драганов. „В най-трудното време ние дръзнахме да направим това произведение, което беше скрито в една мистерия. Беше един нешлифован бисер на композитора Стефан Димитров. Голяма „вина” за успеха има световноизвестният хореограф Василий Медведев, когото поканихме да постави заглавието. Старозагорска опера не е само сграда, тя е специален код във всеки един от нас, родени в този град. Всички можем да се гордеем с това. Днес нашият оперен театър е дом на тези прекрасни хора от цял свят – Клара, Марсело, Фредерико, Томоки. Щастлив съм, че съм част от екип, който се цели в голямото, във високото изкуство и качество. Безкрайно съм щастлив, че съм директор на този оперен театър, известен вече не само в България. Той е като малка звездичка, която избухна на небосклона на световните оперни театри” – каза още Огнян Драганов. Специалните му благодарности бяха към Сдружение „Настоятелство на Старозагорска опера” с председател Татяна Станчева, което особено много помогна в техническата реализация на „Сънят на Пилат”. Спектакълът се осъществи с подкрепата на фондация „Ценности“, Министерство на културата и Палмс Мюзик.

На общоградското честване на 24 май, на площада пред Общината, носителите на награда „Стара Загора” ще вдигнат  Националния трибагреник и знамената на Стара Загора и Европа. Също те, ще поведат колоната на празничното шествие.

Росица Ранчева

Снимки Жейна Желева