28 ученици от VІ ОУ „Св. Никола“ доказаха, че „Българският език е лесен и интересен“ (но не съвсем)

В навечерието на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 04.05.2022 г. в Шесто основно училище „Свети Никола“, гр. Стара Загора, се проведе училищното състезание „Българският език е лесен и интересен“. То се организира за четвърта поредна година и е реверанс към великото дело на Светите братя.

Състезанието започнаха 28 ученици от трети до седми клас, разделени в две възрастови групи – III – IV клас – общо 11 и V – VII клас – 17, в два кръга. Първият – от 100 познати думи, а вторият – 50 непознати.

Състезателите спелуват (произнасят буква по буква буквите в думата) думи, които имат особености в правописа и изговора, и учат, докато се забавляват. Който сбърка буквичка при изговора, отпада от играта. Печели този, който остане последен, т.е. не допусне грешка.

До втория кръг – спелиране на непознати думи, стигнаха седмокласниците Стефани Радостинова Петкова  от 7д клас и Петко Пенев от 7а. Победи очарователната госпожица, която иска да продължи образованието си в ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Ожесточена беше финалната битката между по-малките – Гергана Иванова от 4.“г“, Янислав Миленов Иванов от 3.“в“ клас и Лора Боянова Михова от 3.“г“ клас. И тримата подчертаха, че в подготовката им за състезанието, много са помогнали майките им, с които са се упражнявали. В крайна сметка победата грабна Гери. За Dolap.bg тя призна, че иска да стане космонавт. Мечтата на Янислав е да стане начален учител (като мама), а Лора все още не е решила.

Всички участници в състезанието „Българският език е лесен и интересен“ получиха грамоти за участие, а победителите – и за своята победа. Освен това всички участници бяха горещо подкрепяни и аплодирани от многобройната публика, която забавлявайки се , се учеше.

Участниците ще помнят това състезание цял живот и никога няма да забравят правописа на сбърканата дума.

Росица Ранчева