Предложения за присъждане награда „Стара Загора“ 2022 г.

До определения срок 15 април 2022 г. до кмета на Община Стара Загора са постъпили 10 предложения за присъждане на награда „Стара Загора“ за 2022 г. Шест от тях са в направление „Образование и наука“, а четири – в направление „Култура и изкуство“.

Всяка година, след публикуване на предложенията на страницата на Община Стара Загора и Долап.БГ публикува номинациите без редакторска намеса.

В направление „Образование и наука“ три са предложенията за индивидуална награда и три за колективна. В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда кандидатите са трима и едно е предложението за колективна награда.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от Светла Тодорова

директор на Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора

за присъждане на награда „Стара Загора” по повод на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, на Ивалин Димитров, актьор от ДТ „Гео Милев” за неговите 50 години на сцена и 70 години в живота.

Ивалин Димитров е роден в Шумен на 12 март 1952 година. През 1974 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Актьорско майсторство” в класа на проф. Надежда Сейкова. Създава ярки и запомнящи се образи на сцените на Учебен театър при ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, театрите в Добрич и Ботевград.
От 16 август 1980 година, до днес, работи и твори в Драматичен театър „Гео Милев” Стара Загора. Ивалин Димитров се превърна във водещ артист на театъра, който с участието си и безкомпромисната си творческа позиция дава възможност на старозагорската публика да се докосне до високото професионално изкуство.

Популяризирането на българското театрално изкуство, съхраняването и развитието на великолепната традиция, на създаденото преди 122 години в Стара Загора театрално дружество, е превърнал в свой неотменим дълг.

Работи за изграждане на трайни естетически критерии при едно гарантирано разнообразие на творчески подходи и стилове.

Впечатляващи са неговите актьорски постижения и режисьорски решения при задълбочената му работа за утвърждаването и развитието на театралното изкуство в Стара Загора и страната.

Запомнящи се са спектаклите, които е поставил или е изиграл незабравими роли: „Да се провреш под дъгата”, „Снаха”, „Трагедия от грешки”, „Опак свят”, „Тартюф”, „Свекърва”, „Кълбовидна мълния”, „Албена”, „Без докачение, моля…”, „Наситено червено”, „Боряна”, „Иванов” и много др.

Изкуството му е завладяващо, вълнуващо, увличащо. Силата и величието на духа му, житейския му и сценичен път изтръгват от глъбините на душата му цялата преданост и честност в името на борбата с пошлостта и фалша в изкуството, на дребнотемието, опитващо се да завладява ежедневието.

За умението му, за творческата му биография, за таланта и труда му, за юбилейните му годишнини – 70 години в живота и 50 години на сцената предлагаме г-н Ивалин Димитров да бъде удостоен с Награда „Стара Загора.

С уважение:

Светла Тодорова

Директор на ДТ „Гео Милев”