Втори мастър клас за ученици разкри тайните на журналистическата професия

На 4 май 2022 г. в общинска зала „П.Р.Славейков“ Стара Загора се проведе вторият мастър клас  за ученици по проект „Младите в атака“. Той е част от уникална младежка програма, която цели повишаване на класическите и дигиталните медийни умения.

Лектор на младите журналисти беше известният разследващ журналист Станимир Въгленов. Той представи бъдещето на професията „Журналист“ през XXI век, както и как „да плуваме“ в морето от информация, без да губим вярната посока. Учениците се запознаха с новите медийни платформи и дали те ще победят традиционните медии. Сред темите, които бяха засегнати, по време на беседата бяха също и естественият и изкуственият интелект – в симбиоза или битка.

Най-голям интерес предизвика темата за журналиста като инфлуенсър и лидер на мнение. „ Проектът има за цел да разчупи стереотипа и пред погледа на младите хора да видим как вие виждате бележитите дати- З март, 24 май и 5 октомври. Видяхме, че празничният брой за 3 март беше много различен. Вярвам, че и броят за 24 май ще бъде много интересен, защото Вашият поглед е много различен от това, което ние възрастните виждаме“, приветства участниците в медийния форум зам.-кметът Милена Желева. Тя пожела успех на всички, които ще се включат в това приключение.

Участници в програмата са представители на ППМГ „Гео Милев“, Клуб „Млад журналист“ към ЦПЛР с ръководител Розалина Карамалакова и Клуб на младите журналисти към Второ основно училище „П. Р. Славейков“ с ръководител Неда Русева.

Инициативата включва и трети мастер класа с теоретическа и практическа част. Той ще бъде посветен на 5 октомври- Ден на Стара Загора. Проектът се осъществява в партньорство между „Национална бизнес поща” ЕООД, сайта nbp.bg, Фондация “Постижения”, с подкрепата на Община Стара Загора, Обществен посредник към Община Стара Загора, Регионален исторически музей -Стара Загора.

Автор: Община Стара Загора – Пресцентър