Червен картон срещу агресията показват в ДГ „Мир“ Стара Загора

Започна изпълнението на международен проект „Агресия! Не, благодаря!“ в Детска градина No20 „Мир“ в Стара Загора. Това съобщи на брифинг директорът на институцията Петя Копанова. – Проектът по „Еразъм+“ е разработен от екип в състав Лидия Семерджиева, координатор на проекта, Станимира Димитрова – музикален педагог, отговорник за визията и техническите подробности, Мариета Янева и Гергана Гайдарова“.

Целта е да се работи перманентно по глобалния проблем – агресията сред подрастващите, но заедно с това създаване на методология за превенция на активното поведение при децата.

Партньори за реализиране на проекта са училище „Сара Монти“ от Италия, Общинска детска градина в град Дебър – Северна Македония, Детска градина в град Плоещ – Румъния и деца от предучилищна група в турския град Мерсин, област Анталия.

Проектът е двегодишен – от 1 ноември 2021 г. до 1 ноември 2023 г. Финансовото осигуряване в размер на 143 000 евро е от Националната агенция за развитие на човешките ресурси и Фонда за солидарност.

В изпълнение на проекта в ДГ „Мир“ ще бъдат обхванати всички 250 деца от всички възрастови групи. Според учителките, част от екипа на Детската градина, които присъстваха на пресконференцията, по темата за превенция на агресията се работи отдавна и конкретно с всяко проблемно дете. Натрупан е огромен масив от ефективна практика чрез дидактични и приложни игри, арт-занимания, използване на музикални инструменти, активни спортни занимания, изобразително изкуство и пр.

Проектът предвижда създаване на нови забавни игри. Вече са изработени някои от клиповете с песни на български, английски и руски език. Предстои провеждане на медитация с децата от предучилищните групи, различни презентации и пр.

Акцент в дейността е още по-близка работа с родителите и тяхната ангажираност в изпълнение на конкретната българска тема „Да на спорта! Не на агресията“. Проведената с първа група игра с участието на родителите „Прегърни своето дете“се е оказала изключително вълнуваща и многообещаваща.

Всъщност всички партньори ще работят по конкретни теми, които също се обогатят методите за борба с агресията.

Една от похвалните цели е амбицията за популяризиране на постиженията чрез възможностите на всички електронни източници и с преки срещи с екипи на старозагорски детски градини.

От 9 до 13 май 2022 г. ДГ „Мир“ ще бъде домакин на първата партньорска среща.

Оценявайки значението на международния проект, брифинга уважи Иванка Сотирова, зам.кмет на Община Стара Загора.

През последните години детските градини в Община Стара Загора провеждат дейности, които излизат далеч извън задълженията им, каза Сотирова.- Показателно е, че ДГ „Мир“ организира научния си потенциал за решаване на този много труден проблем, а заедно с това е координатор на международната инициатива. Още по-полезно е решението на организаторите след приключване на проявите, те да се популяризират максимално и да се популяризират. Всички занимания за възпитанието на децата са похвални!

Желая успешно реализиране на проекта!“- пожела г-жа Сотирова.

Росица Ранчева