Просветният министър уволни дисциплинарно началника на РУО – Стара Загора

Със заповед от 3 май 2022 г. министърът на образованието и науката уволни дисциплинарно началника на Регионално управление на образованието (РУО) Стара Загора Татяна Димитрова.

Три са мотивите за това уволнение, каза пред Долап.БГ Татяна Димитрова. – При направените проверки на сайтовете на 5-6 училища от всичките 120 се оказва, че директорите не са качили по един -два изисквани документи, съгласно Закона за предучилищното и училищно образование. Например „Етичният кодекс“. Вторият мотив е, че не контролирам работното време на директорите. Третият мотив е, че при проверката в едно старозагорско училище , комисията е установила висок процент отсъстващи ученици“.

Проверките на МОН са започнали от миналата година. През юли е направен ОДИТ, приключил без забележки. През м. януари 2022 г. направената проверка на училищата в региона също е без сериозни забележки.

Още не беше излязъл докладът от комисията и бях повикана спешно в МОН от директора на Дирекция „Човешки ресурси“ , сподели г-жа Димитрова. – Тя ми предложи за мое добро, да си подам оставката, като заедно с това ще получа и 6 заплати. Апропо, така или иначе, каза тя, ще бъда уволнена“.

Димитрова отказва да изпълни „загриженото предложение“, като заявява, че ще изчака становището на комисията и решението на министъра.

За втори път Татяна Димитрова е неволен участник в този политически водевил. На 14 февруари 2014 г. тя беше освободена от заеманата длъжност „Началник на Регионалния инспекторат на образованието“ с мотиви „неприемливо изпълнение на длъжността след проведена атестация за 2013 г.“ Година по-късно през 2015 г. Татяна Димитрова беше възстановена на заеманата длъжност, след като на 5 юни 2015 г. Върховният административен съд потвърди решението, с което се отменя министерската заповед за освобождаване.

Сега, отново Татяна Димитрова ще обжалва заповедта на министъра.

Милена Йолдова-Стоянова – старши експерт в РУО – Стара Загора щe изпълнява длъжността „Началник“ на Регионално управление на образованието, до провеждане на конкурс, съобщи още г-жа Димитрова.

Росица Ранчева