Предложения за присъждане награда „Стара Загора“ 2022 г.

До определения срок 15 април 2022 г. до кмета на Община Стара Загора са постъпили 10 предложения за присъждане на награда „Стара Загора“ за 2022 г. Шест от тях са в направление „Образование и наука“, а четири – в направление „Култура и изкуство“.

Всяка година, след публикуване на предложенията на страницата на Община Стара Загора и Долап.БГ публикува номинациите без редакторска намеса.

В направление „Образование и наука“ три са предложенията за индивидуална награда и три за колективна. В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда кандидатите са трима и едно е предложението за колективна награда.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

на Сайта за култура и изкуствоДолап.бг

за удостояване с индивидуална награда “СТАРА ЗАГОРА” на

старозагорския поет Йордан Пеев в направлениеКултура и изкуство”

Уважаеми г-н Тодоров,

Редакционният екип на сайта „Долап.бг“ предлага старозагорския поет Йордан Пеев за носител на награда „Стара Загора“. Той с чест и достойнство продължава славата на родния град като град на поетите, заради неговия безспорен талант и като спечелил три престижни национални конкурса през 2021 г.

В края на месец май 2021 г. Йордан Пеев спечели първа награда на Национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов” – Кюстендил със стихотворението си „Съвременна реалност“. В петнадесето издание на конкурса в анонимната надпревара заявиха участие 316 поети с 842 стихотворения. Жури в състав – председател Димитър Христов – секретар на Съюза на българските писатели, и членове – Надя Попова, главен редактор на вестник „Словото днес” и кюстендилският поет, писател и философ Георги Славчев определи носителите на първа, втора и трета награда и на поощрения. Този Литературният конкурс е ежегоден. Организира се от читалище „Братство 1869” и Община Кюстендил и се провежда под патронажа на кмета на Общината Петър Паунов. Целта на конкурса е да продължи ярката литературна традиция на гр. Кюстендил, за чието обогатяване и развитие има безспорен принос творчеството на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с този град. Официалното награждаване бе на 28 май в Голямата зала на читалище „Братство 1869”.

През месец август 2021 г. старозагорският поет Йордан Пеев стана лауреат на два конкурса – национален и международен. Ето какво сподели самият той: „За два дни – две изключителни признания..и награди…Мислех си, че след Шипка нищо друго не може да ме развълнува, но съм грешал…Невероятен 22 август, в който получих Голямата награда в Международния поетичен конкурс: “ Есенни щурци 2021 г“ в раздела „Пеещи поети“ за авторската ми песен „Българийо една“! Благодаря на организаторите и журито за наградата, както и на публиката за огромната радост и топлина, за аплодисментите, и сълзите в очите, които песента ми събуди! Прегръщам всеки един есенен щурец с обич, както и всеки, който присъстваше в залата! Тази песен е песен за всички български жени, които съдбата и нуждата изпратиха зад граница по различни причини, и които живеят и работят далече от Отечеството ни, без да забравят и миг за него…Тази песен е за небесната ми вуйна Стефка, която почти 30 години живя в Чикаго, но кръвта я върна в родната земя, за да остане в Родината завинаги …Бог да бди над нашите майки, сестри, любими и роднини, които са далече от страната ни, но са винаги с нас!!!

На 21 август 2021 г. Йордан Пеев получи наградата и на 7-я Национален конкурс за епическа поезия „Полк.Георги Георгиев”. Четенето на всички отличени в този конкурс бе на самия връх Шипка.

Йордан Пеев е роден през 1968 г. в гр. Стара Загора. Завършва “Българска филология” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Заедно с Пламен Дойнов, Георги Господинов и Бойко Пенчев създават литературен клуб. Живее и твори в родния си град.

В литературата дебютира с поетичната книга “Сълзите на гнева” (в съавторство с Пламен Дойнов, 1990). Неговите стихотворения са обединени под заглавието “Каруцата на ветровете”, за което получава награда “Златно перо”. Следват книгите “Когато смъртта ми прогледне” (стихове, 2014), “Стъклена кожа” (стихове, 2016), “Пощальонът” (роман, 2015), “Последният Адам” (роман, 2015), “Любовни вертикали” (стихове, 2017), “Детонатор за глухарчета” (стихове, 2017), “Филантропията на един варварин” (стихове, 2019). Участва в различни сборници и списания. Носител е на множество литературни награди от национални и международни литературни конкурси.

Уважаеми г-н Тодоров,

Нашата номинация за поета Йордан Пеев е не само заради спечелените конкурси. Тя е заради безспорния му талант, остро социално чувство и ярко присъствие на литературния небосклон. Йордан Пеев продължава традициите в Града на липите, поетите и правите улици и се нарежда сред ярките предци в най-добрите традиции на мерената реч. Неговите стихотворения туптят с пулса на действителността, а лириката му е силно докосваща сърцата. Чудесно е, че Йордан Пеев публикува стиховете си в социалните мрежи, защото така стигат до много хора, много бързо и вълнуват директно. За отчетния период те са над 40, колкото биха съставлявали една стихосбирка.

Йордан Пеев би бил достоен носител на наградата „Стара Загора” – индивидуална в направление „Култура и изкуство”

С уважение: Редакционен екип на www.dolap.bg

Уляна Кьосева , Росица Ранчева

Предложението аргументирано е подкрепено от Дружеството на писателите – Стара Загора и от Фондация „Космос“ – Стара Загора