ОУ „Кирил Христов“ посрещна гости по Национална програма „Иновации в действие“

ОУ „Кирил Христов“ бе домакин в Стара Загора от 27 до 29 април 2022 г. на педагогически специалисти и ученици от други три училища за участие в обмен на добри иновации чрез посещение на място по Национална програма „Иновации в действие“. Директорът Господин Балъкчиев и неговият екип посрещнаха по стара българска традиция с пита и мед партньорите от ОУ „Любен Каравелов“ – град Видин, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – град Бургас, и СУ „Кирил и Методий“ – с. Нова махала, община Батак. В рамките на тридневния форум гостите посетиха Община Стара Загора, където бяха приветствани лично от заместник-кметовете Милена Желева и Иванка Сотирова. На място в ОУ „Кирил Христов“ в дискусията на кръглата маса и обсъждането на идеи за добри практики се включиха Мария Цоловска, старши експерт по организация на средното образование и Митко Пеев – старши експерт за обучение в начален етап, като представители на РУО – Стара Загора.

За приятна изненада на гостите в арт зоната на ОУ „Кирил Христов“ при посрещането им бе организирана кратка музикално-танцова програма с участието на възпитаници на училището. Учениците от V „в“ клас ги поздравиха с пиринска народна песен, шестокласничката Божидара Николова – с добруджанска народна песен, четвъртокласничката Магдалена Гроздева, възпитаничка на юношеската балетна школа „Маргаритки“ към Старозагорската опера – с изпълнение на класически балет, а сборната група по интереси III-IV клас, с ръководител учителката по музика Нела Караманова, представи пред гостите красотата на тракийските танци. Всички присъстващи имаха удоволствието да разгледат и гостуващата изложба от снимки от Зографската света обител и Атон, дело на общественика Димо Узунов по повод честването на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането му за светец.

В конферентната зала на ОУ „Кирил Христов“ се проведе представянето на участниците, на което от всяко учебно заведение презентираха историята на училището и съответното населено място, успехите на учениците и педагозите, иновациите, с които участват. Директорът г-н Балъкчиев разказа за богатия опит на ОУ „Кирил Христов“ в дейности по проекти, включително и обучения в чужбина. По Националната програма „Иновации в действие“ училището домакин работи вече трета година. Чрез мултимедийна презентация ученици от учебното заведение обясниха защо се гордеят с любимото ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора. Гостите се запознаха с училищния екип и по-специално с преподавателите, които работят с иновативните паралелки. В началния етап – Дарина Делчева с I „а“ клас, Теменужка Христова с I „б“ клас, Яна Иванова с II „а“ клас, Мариета Янакиева с III „д“ клас. От прогимназиалния етап в националната програма участват с уроци в V „в“ клас учителите Екатерина Йовчева, Венета Кирковска, Недка Атанасова и Здравко Мочев.

ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Видин, училище със 112-годишна история, бе презентирано като иновативно от директора Любка Найденова и от заместник-директора Галина Нетова. За успехите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Бургас, разказа ресурсната учителка Марияна Георгиева, която представи и логопеда Светла Тодорова. За добрата подготовка в СУ „Кирил и Методий“ – с. Нова махала, общ. Батак, сподели началната учителка Таня Коларова, която беше в Стара Загора с колежката си Хюнер Мурад. „Благодарни сме за участието си в програмата. Ще се радваме да почерпим опит как се съвместяват иновациите с традиционните форми на работа“, подчерта г-жа Коларова.

От страна на домакините Екатерина Йовчева, учител по математика, сподели изключително емоционално и атрактивно добри практики, свързани с обучението на открито по математика, човекът и природата и мултидисциплинарни уроци, проведени в екип с Венета Кирковска, учител по ЧП. Бяха демонстрирани нови методи – оценка и самооценка в преподаването на открито. Открои се осигуряване на висока степен на функционална грамотност в областта на математиката, човекът и природата, както и акцентиране върху екологичното възпитание, жизнено необходимо в този век. „Гордея се, че работя в ОУ „Кирил Христов“, заяви г-жа Йовчева, аргументирайки се подробно с многобройни постижения от работата си в екип с други колеги по различни проекти и програми и полезните обучения в чужбина, които са преминали.

Специални акценти в програмата бяха откритите иновативни уроци, които гостите имаха възможността да наблюдават в ОУ „Кирил Христов“. Бинарен мултидисциплинарен урок „Бал на цифрите с капитан Голямото число и царица Математика“ в I „а“ клас представи, както винаги артистично, началната учителка Дарина Делчева в екип с колежката си Юлия Пенчева и логопеда Калин Маганджиев. Тримата заедно създадоха тази учебна година поредния урок, превърнал се за децата във вълшебна история. Този път учениците „се пренесоха“ в Космоса, където преодоляваха предизвикателства, демонстрирани чрез пъзел с приказка в LearningApps и словесни задачи в Wordwall, за да спасят извънземното Ру. Гостите бяха впечатлени от видяното, от това как първокласниците са съприживявали всичко и урокът е преминал за тях като приказка, в която те самите са герои. Вълнуващ иновативен урок-игра с мултидисциплинарна насоченост „Игри на волята и знанията в света на математиката“, представен от началната учителка Мариета Янакиева в III „д“ клас, заинтригува гостуващите учители с разнообразието на дейностите – от творческата подготовка на ръчно изработени книги до активности от физическото възпитание и спорта, а за въздействието му говореха достатъчно силните емоции у самите ученици. Урокът по география и икономика в V „в“ клас „Географски калейдоскоп“ заплени изцяло вниманието на учениците още в първата минута с видео поздрав като закачлива прогноза за времето от любимия им водещ от bTV Борислав Лазаров, заснето специално за малките пътешественици и инициативната им учителка по география и икономика Недка Атанасова. По оригинален начин г-жа Атанасова демонстрира в урока си с децата приложението на дейностния подход в обучението по съответния предмет чрез задаване на екипна работа на учениците, на които са поставени ситуационни задачи с използване на разнообразни източници на информация. Представителите на партньорските училища по програмата се насладиха и на бинарен мултидисциплинарен урок „Нашата земя е тъй безкрайна, а се сбира цялата в сърце ми“ с участието на ученици от I „б“ и II „а“ клас с преподаватели съответно Теменужка Христова и Яна Иванова. Акцент в темата бяха взаимните училища, затова второкласниците в екипите помагаха на първокласниците при поставените задачи. Учениците беседваха върху промените в класните стаи и учебния процес, като писаха отначало в пясъчници и с перо, както е било в миналото, а завършиха урока с таблети и мултисензорен екран. Демонстрираните добри практики от учителите в иновативните паралелки бяха наблюдавани с голям интерес от гостите. Уроците доказаха, че ученето по нов начин повишава интереса и мотивацията на учениците.

Домакините се бяха постарали да осигурят и подобаваща културна програма за гостите в Града на липите и поетите. Разбира се, представена им бе от учителката по история Марияна Тодорова и уникалната музейна експозиция в училището, посветена на патрона на училището Кирил Христов. На ползотворната кръгла маса накрая, след впечатляващите споделени практики от г-жа Делчева и г-жа Атанасова, всички участници изразиха професионалното си удовлетворение от проведените срещи и наблюдения. Дискутираха приложението на иновациите и осъществяването на междупредметните връзки, обединявайки се около становището, че разчупването на стереотипите и на моделите с иновативни методи е верният път, по който следва да се работи в съвременното училище.

Таня Стоянова