Светли петък – Живоприемен Източник е!

Светли Петък е! Църквата празнува на петия ден след Великден Живоприемен Източник на Пресвета Богородица в чест на обновяването на нейния храм „Живоприемни Източник” в Цариград.

Имен ден днес празнуват Жива, Живка, Живко, Зоя.

Ето накратко историята на празника, както е записана в Синаксара за този ден.

През 5 век в Константинопол, близо до една от неговите порти, се намирала малка горичка. В нея имало изворче, чиито води били целебни и вършели чудеса по молитвите на Пресвета Богородица. С времето обаче мястото около изворчето обрасло и самото то потънало в забрава и в тинна кал.

Веднъж воинът Лъв, докато се разхождал в горичката, срещнал на това място слепец, загубил пътя си и лутащ се напред-назад. Лъв помогнал на слепеца да намери обратно пътечката, след което човекът го помолил за малко вода. Лъв тръгнал из гъсталака да дири вода, но не намерил и тъжен се върнал обратно. В този миг чул глас, който му казал: „Лъве, не търси вода другаде, защото си близо до нея!” Удивен от непознатия глас, Лъв се огледал, но не открил вода. Пак чул тайнствения глас, който повторил: „Императоре Лъве, потърси в гъстака на горичката и ще намериш вода. Занеси на слепеца да пие и после помажи очите му с калта от изворчето. Така ще узнаеш Коя съм. Аз ще ти помогна да построиш храм на Моето име тук, така че всички, които Ме призовават, да получават изпълнение на своите молитви и изцеление на недъзите си”.

Този път Лъв намерил изворчето и изпълнил казаното, като занесъл на слепеца да пие от водата, а с калчицата помазал очите му. Слепият тоз час прогледнал и сам, без чужда помощ, отишъл в Константинопол, където прославил Божията Майка за оказаната му милост. А Лъв впоследствие наистина станал император Лъв Маркел.След време император Лъв си спомнил за явяването и предсказанието на Света Богородица и заповядал да почистят мястото, да заградят изворчето, а после построил над него храм в чест на Пресветата Дева. Извора и храма нарекли „Живоприемни Източник на Пресвета Богородица”. Множество чудеса ставали от водите на благословеното изворче – император Юстиниан, страдащ от задържане на урината, намерил изцеление тук. Болна от рак на гърдата жена също оздравяла. Дори мъртвец залят с няколко ведра от тази вода възкръснал от мъртвите за почуда и благоговеен ужас на околните.

Сред многобройните чудеса на изцеление можем да добавим още изцерение от безплодие, червени отоци, кръвоизливи, „каркин” (рак), кожни заболявания – проказа и други. Император Лъв Мъдри бил излекуван от бъбречен камък, жена му Теофана – от мъчителна треска, а брат му Стефан – от туберкулоза. Патриарх Иоан Иерусалимски се излекувал от глухота, патриарх Тарасий Цариградски – от тежка огница (треска), император Роман – от тежка болест на стомаха, императрица Зоя се избавила от безплодието си и добила син – Константин Порфирогенит. 

През 15 век храмът бил разрушен от мюсюлманите. Те поставили стража, която да не пуска християните наблизо, но постепенно забраната била снета и била построена наново неголяма църквица. В 1821 г. и тя била разрушена, а изворчето – засипано. Но при султан Махмуд ІІ православните получили известни религиозни свободи и след като намерили сред отломките на старата църква списък с чудеса, станали от Живоприемния Източник, получили разрешение отново да въздигнат древния храм, което и станало в 1835 г. И до днес в Истанбул в квартала Балъклъ се намира този храм, известен като „Живоприемни Източник”, където чудотворното изворче все така блика и носи изцеление на пристъпващите с вяра. Преди около 20 години на пишещата тези редове подариха шише с водичка от това изворче, но и до днес водата в него не е променила нито вкуса, нито вида си и няма никакви признаци на тление, а стените на шишето дори не са зеленясали.

Мощи на 16 светци просияват в криптата „Живоприемний Източник“ на храм „Св. Игнатий Старозагорски“в Стара Загора

Днес, на първия Светъл петък след Възкресение Христово (тази година – 29 април), храмов празник чества криптата „Живоприемний източник“ на църквата „Св. Игнатий Старозагорски“. Пет църковни камбани възвестиха освещаването й на 21 февруари 2016 г. от четирима митрополити – Западноевропейският Антоний, Варненският и Великопреславски Йоан, Неврокопският Серафим l и Старозагорският Галактион, в съслужение с 13 свещеници и още толкова дякони и иподякони от Старозагорската епархия. Тогава на Светия престол бе положена частица от мощите на Св. Яков Персиянин.

Първият храмов празник на криптата „Живоприемний източник“ се почете на 9 май 2016 г. Той ще бъде запомнен със знаменателно събитие. На този ден беше положена Света мощихранителница с мощи на 16 светци и великомъченици. Това са мощи от Св. Николай Чудотворец, Св. Тихон – патриарх Всерусийски, Св. Яков Персиец (чиито мощи бяха вградени и в светия олтар на криптата по време на освещаването й на 20 февруари 2016 г. от четирима митрополити), Св. Герасим Йордански, Св. Теодор Тирон (на когото е посветен храмът на Аязмото), Св. Харалампи и Св. мчнк Прокопи, Св. мчнк Елефтерий, Св. Архидякон Стефан (първият мъченик, пострадал за Христовата вяра), Св. препод. Ефросиния, Св. Амбросий Медиолански, Свещеноизповедница Теодосия, Св. Амфилохий Почаевски чудотворец, Св. преподобна мченица Параскева, Св. Филарет – патриарх московски, и Св. Анна – майката на Св. Богородица. В две други капсулки има частица от честния пояс на Света Богородица и от одеждите на Св. Спиридон. Светите мощи са донесени и дарени от Русия от свещеници, които в края на 2015 г. са били на поклоническо пътуване в Стара Загора.
Мощите на тези светии завинаги остават в храма. Вярващите винаги могат да се помолят пред тях и да измолват милост.

Както казва народът, криптата си дойде с името – „Живоприемний източник“. По личното разпореждане на тогавашния митрополит Галактион , в основите на храма започва да се бие сонда, за да излезе вода в този безводен старозагорски квартал. В навечерието на Великден през 2011 г.,от 33 метра дълбочина, колкото е Христовата възраст, избликва вода, на чиито лечебни качества се носи славата из цялата страна.

Иконите на олтарната стена на криптата „Свети Живоприемний източник“ на Иисус Христос, Св. Богородица, Св. Георги, Св. Николай и Йоан Предтеча са дело на младата художничка Милена Рашкова. Радостина Славчева е автор на трите мозаечни пана, които украсяват пространството над трите чучура.

Росица Ранчева