100 години от кончината на Митрополит Методий ще почетат в Стара Загора

Сто години от блажената кончина на митрополит Методий Старозагорски/1838-1922/ ще бъдат отбелязани с научна конференция, изложба и премиера на книга. Това съобщи за Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Музеят е организатор на честванията заедно с Община Стара Загора, Старозагорската митрополия и с подкрепата на Института за исторически изследвания на БАН.

Научната конференция на тема „ Културно-просветната и благотворителна дейност на Българската православна църква в периода от Освобождението до средата на XX век“ ще се състои на 20 и 21 септември 2022 г. Научен ръководител на форума ще бъде проф.д-р Лизбет Любенова, директор на Архива на БАН.

По време на научния форум проф. Любенова ще представи сборник с документи, свързани с първия старозагорски митрополит, които са пазят в Архива на БАН.

РИМ – Стара Загора подготвя юбилейна изложба, която е събрала най-важните моменти от живота на старозагорските митрополити. Експозицията ще бъде подредена в парк „Пети октомври“.

Д-р Румяна Лечева/БТА