С богата програма НУМСИ „Христина Морфова“ отбелязва патронния си празник

Националното училище за музика и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“- Стара Загора отбелязва патронния си празник – 24 април с богата програма, която продължава месец . Това обяви назначеният само преди месец директор Красимир Къшев, оперен диригент и педагог. Той припомни, че 24 на април 1887 г. е родена в Стара Загора голямата оперна певица Христина Морфова. Тя е първата българска прима, която завоюва световна слава в началото на XX век.

Програмата включа пет спектакъла с участието на възпитаници на музикалното училище- детският мюзикъл „Робинзон Крузо“, създаден по музика на Александър Йосифов, режисьор Красимир Къшев, „Бройкаджията“ на режисьора Георги Райчев и „Лунна светлина“ с постановчик Боряна Кисьова.

Пред старозагорци ще бъдат представени пет концерта, в които зрителите ще чуят джаз и класическа музика. Тържественият концерт, който ще постави финал на празника, ще бъде с оркестъра на Държавна опера – Стара Загора.

Продължава и традицията за провеждане на майсторски клас. През тази година 15 пианисти ще се обучават заедно с проф. Даниела Андонова от НМА „Панчо Владигеров“.

„Моето желание е НУМСИ „Христина Морфова“ да има собствен афиш и собствена културна продукция“, изтъкна Красимир Къшев. Той добави, че скоро се очаква подписването на меморандум между училището, операта и театъра в Стара Загора, който да даде шанс на учениците да участват в продукции на голяма сцена, както и да наблюдават в залата представления.

Д-р Румяна Лечева