Пети Национален конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“

За пети пореден път Второ основно училище „П.Р.Славейков” организира Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ”. Конкурсът е посветен на живота, творчеството и приноса на Петко Рачов Славейков за културното и духовно наследство на България. В последните три издания конкурсът е включен в Националния  календар за изяви по интереси на децата и учениците.

Участниците в конкурса тази година са  453, изпратени са 672 творби от 63 населени места в 27 области в България.

Учениците се състезават в пет категории, в три възрастови групи, като някои от тях участват с повече от една конкурсна творба и в повече от една категория. В категориите „Есе” и „Стихотворение “ се конкурират съответно  46 и 93 творби, като са  отличени 19 участници. В категория „Рисунки“ – 292 творби, отличени са 17 ученици, в категория „Фотография“ – 193 фотоса с отличени 10 души и в категория „Мултимедийна презентация“ – 48 разработки, от които 10 са отличените.
Официалната церемония за награждаване ще  се проведе на 07.06.2022 г. в Културен център, Стара Загора.

Присъдени са  общо 56 награди за  I, II и III място, както и поощрения.

Към конкурса проявиха интерес и старозагорски институции, като Тракийски университет, Омбудсмана на Стара Загора,  Регионален исторически музей, РБ „Захарий Княжески”, библиотека „Родина”, Фондация „Център за правно и културно застъпничество –  „Темида арт“ с президент Антония Коева, които от своя страна удостоиха изявени в конкурса  ученици с 8 специални награди.

Конкурсът успява да привлече стотици талантливи млади хора, вниманието на държавни институции, организации и общественици, които да бъдат партньори в осъществяването на целите, поставени основния организатор , а именно: изява на творческия потенциал и на оригиналното ученическо мислене, насърчаване на родолюбиви и хуманни идеи, насочени към съхраняване на българската култура в условията световната глобализация.

Неда Русева

старши учител по БЕЛ, 2 ОУ”П.Р.Славейков”