Генералният консул на Турция посети Тракийски университет

Ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков се срещна с Корхан Кюнгерю, Генерален консул на Република Турция в Пловдив. Визитата бе по инициатива на турската страна. Г-н Кюнгерю е от една година на този пост. Неговият консулски окръг обхваща 10 български области, сред които и Стара Загора.

Ректорът представи учебната, научната и развойна дейност на Университета, добрите връзки с висши училища в Турция, като университетите в Одрин, Истанбул, Бурса, Адана, Афионкарахисар, Чанаккале и други.

Високият гост сподели, че неговият баща е родом от Одрин, а някои от предците му са от района на Хасково. Завършил е университета Улудаг в Бурса и има 23-годишна дипломатическа кариера. Неговото желание е да съдейства за още по-тесни връзки между Тракийския университет и този в Одрин, както и за подкрепа на инициативата на доц. Добри Ярков за създаване на нови общи пилотни проекти, особено между Академичния технологичен комплекс в Стара Загора и технологичния парк в съседния турски град.

Дипломатът подчерта, че интересът към медицинските, педагогическите и IT специалностите е много голям. Той увери Ректора, че в скоро ще отдели повече време на Тракийския университет, защото е почувствал гостоприемството и е уверен в широките възможности на сътрудничеството.

Текст: Стоянка Пастърмова-Цачева

Снимки: Ивалин Костадинов