В Пето ОУ „Митьо Станев“ кипи от предвеликденски прояви

Пъстър и разнообразен е тазгодишният месец април за учениците от Пето основно училище „Митьо Станев“, град Стара Загора. Дългоочакваният традиционен великденски базар се превърна в истински празник в училище. Благодарение на сръчните ръце на ученици, учители и родители бяха изработени уникални великденски сувенири, картички и украса за предстоящия празник.

И тази година базарът е обвързан с благотворителна кауза. Само за 45 минути се събраха 2280 лв., които ще бъдат преведени по сметката на Ромина. Десетгодишната ученичка от IX основно училище „Веселин Ханчев“ се бори с коварната болест левкемия. Надяваме се скоро Ромина да ни зарадва с добри новини за състоянието си.

Предстои и друга инициатива, организирана от Ротарианското семейство в Стара Загора и подкрепата на Община Стара Загора, учениците ще се включат в разнообразни игри, кътове за интересни творчески забавления, музикални, танцови и спортни изпълнения на известни певци и формации от града. Истински цветен празник на открито, по време на който ще се проведе и благотворителен базар под надслов „Боядисай яйце, спаси детско сърце“. Събраните средства ще бъдат инвестирани в закупуването на специализирана апаратура пулсоксиметър и глюкомер за нуждите на Клиниката по неонатология към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“-Стара Загора.

Април е и месец на четенето! Възпитаниците на Пето основно училище се включиха в маратон на четенето „Четяща Стара Загора“. По този повод те посетиха Детски отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Малките читатели се „потопиха“ в различната атмосфера на библиотеката. Запознаха се с книжния фонд и начина на подредба на книгите.

На 19 и 20 април 2022 г. в салата на училището се проведоха две изключително емоционални срещи на учениците от втори и трети клас с писателката Катя Антонова. Тя е автор на едни от най-обичаните детски книги: „Феята на захарницата“, „Двете кралства“, „Принцеси наистина“ и др. С трепет и голямо вълнение учениците задаваха своите въпроси, получиха мечтания автограф и снимка с почитаемата авторка.

Последната седмица на месеца е посветена на иновациите в училище. На 27, 28 и 29 април в Пето основно училище ще се проведе обмяна на опит с иновативното училище ОУ „Св. Климент Охридски“, град Хасково, и неиновативните училища: СУ „Васил Левски“, с. Маноле, обл. Пловдив и ОУ „Христо Ботев“, с. Равно поле, обл. София. Ще бъдат споделени добри практики и различни подходи при обучението по английски език и математика, CLIL урок по йога на английски език, смесеното обучение и прилагането на електронно ученическо портфолио. Акцент ще се постави на темата за баланса в иновациите и баланса у учителите.

Десислава Танева