Първа изложба с произведения на японското изкуство KIRI-E в Стара Загора

В събота, 16 април 2022 г. в Школата за изобразителни изкуства при НЧ „Родина 1860“ /ул. „Генерал Гурко“ №65/ гостуваха майстори на KIRI-E. Те  демонстрираха своите умения и помогнаха на всички желаещи да направят своите първи стъпки в това изкуство. KIRI-E е японско изкуство, привнесено от Китай, за изрязване на картини от хартия. То се развива в Япония вече 1400 години.

Това събитие бе съпроводено и с изложба в изложбеното пространство на ШИИ на ул. „Ген. Гурко“, като част от голямата изложба „Красотата на Япония” в Градската художествена галерия, която се откри на 18 април 2022 г.

Тези две инициативи са част от програмата на „Пролетни дни на японската култура“ в България – март-май 2022 г.

„В последните години сме организирали 6 изложби на японско изкуство. Тази изложба и този вид изкуство за първи път се показват в Стара Загора и  за наша радост и със старозагорско присъствие” – каза проф.Марин Добрев, директор на Градската художествена галерия.

„Тази изложба действително е първа по много параграфи. Първа изцяло цветна изложба на KIRI-E. Това е и най-голямата изложба на KIRI-E в България – състои се от 130 картини, някои от които не можахме да покажем тук, поради недостиг на място. Това е и изложбата с най-голямо японско участие – 18 автори изпратиха картини специално за нея. Това е и първата изложба, представена на толкова много места. А това откриване в Стара Загора е най-многобройното от всички досега в страната. Надявам се тук да се създаде общност, която да се занимава с KIRI-E.   Българските автори редовно изпращаме наши творби за участие в изложби в Япония и те се радват на голям интерес, защото изобразяват по-различни неща от тези, които са свикнали да виждат японците” – бяха уводните думи на Ани Иванова, куратор на изложбата и един от авторите.

Старозагорският автор в нея се казва Пламен Калов: „Живея и работя в София. Занимавам се с Кири-е от 2014 г. Исках да участвам в един уъкшоп за японски „темари” – бродирани топки, но се оказа, че е свършил и че в момента има уъркшоп за KIRI-E. Направих няколко снимки на хората, които се занимаха и ме поканиха да участвам, защото се освобождава едно място. Едната картина от изложбата ми е „катагами” – означава шаблон, с който се оцветяват кимоната. Така е направен, че като се постави един до друг, се получава нещо като тапет. Аз не мога да рисувам. Сядам, пробвам и решавам дали ми харесва.”

Преди откриването на изложбата разменяме няколко думи с Ани Иванова:

В колко градове в България беше показана изложбата?

Стара Загора е четвъртият град, предстои в още два града. Беше в Пловдив, София, Бургас, сега предстои да я покажем във Велико Търново и последният град ще е Варна или Русе, още не е много ясно.

Във всеки един от тези градове имате и интересни съпътстващи прояви?

Да. Кири-е е малко познато у нас изкуство, затова във всички градове, където показваме изложбата, правим и работилници, където хората сами да пробват и да си направят Кири-е, да се запознаят по-подробно с тази техника.

Доволна ли сте от работилницата в Стара Загора, в съботен ден беше, дойдоха ли хора?

Беше им много интересно, дойдоха и малки и големи. Вдъхновиха се и си направиха по една малка картина за спомен. Кири-е означава на японски „хартия” и „Режа”. Това изкуство се създава от лист хартия чрез изрязване, но ние правим и по-сложни неща като към основния, черен лист прибавяме и други цветове, пак от хартиени листи.

Много харесвам японската поезия „хайку”. Правят ли се работилници за сътворяване на тази поезия?

„Хайку”обществото в България има много активен клуб. Имат много конкурси, издават книги. Другия месец ще открием една изложба с хайга и  сумие. Хайга е текст с тушови рисунки, а сумие е само тушови рисунки, вдъхновени от хайку. Тази година направихме техния календар със стихове и мои кири-е. Сега предстои да излезе един годишен сборник, който пак ще е илюстриран от мен.

Къде е тайната на това /по мои наблюдения/ японците да се чувстват добре в България?

Мисля, че Япония е една от малкото държави, които са чували само хубавите неща за нас и са с много положително отношение към нас. А това, че се чувстват добре у нас се дължи и на факта, че ние много ги харесваме и се държим добре с тях. Българите много харесват японската култура, храната им.

Много е интересно, как така ги харесваме, като сме толкова различни, все едно същества от различни планети?

Мисля, че това пак е една от причините да ги харесваме – защото са толкова различни, нямат почти нищо общо с нас. Но всъщност цял свят ги харесва. Всичко при японците е уникално , манталитетът им е различен. За България те знаят за киселото мляко и Котоошу. Като чуха, че съм от България това беше първото, което ми казаха – Котоошу. Те харесват и нашия фолклор и там има групи, които танцуват народни танци. Сега има една кампания на нашето посолство в Япония, което предоставя наши народни носии на който желае да се снима така облечен.

„Кири-е“ е древна японска техника, по която са се правели шаблоните за кимона и други текстилни произведения. От средата на 20-ти век тя вече е популярно изразно средство за много японски творци, но извън Япония е почти непозната. В България изкуството „кири-е“ идва през 2012 г., благодарение на Рина Пападопулу, и оттогава има група автори, които го популяризират у нас.

Самата техника представлява създаване на картина от един единствен лист хартия, най-често черна, посредством изрязване. Постепенно авторите започват да включват и други цветове в картините, комбинирайки различни японски хартии.

Това е първата изложба у нас с изцяло цветни творби. В нея участват и рекорден брой автори – 24. От тях 6 са от България и 18 от Япония. Всичко това се случва с подкрепата на галерията “Senga Art & Space” в Япония.

Изложба „Красотата на Япония“ се реализира от Посолство на Япония в България в партньорство с Община Стара Загора, подкрепена е от клуб „Нихон Томоно Кай“ и EU JAPAN FEST.

Уляна Кьосева