Обществен съвет обсъжда изграждане на паметник на Светите братя Кирил и Методий

На 19 април 2022 г. се състоя редовното заседание на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора. По време на него бяха обсъдени и одобрени предложенията за изграждане на паметник на Светите братя Кирил и Методий в парк „Св. Игнатий Старозагорски“, както и за издигане на паметник на Тодор Александров. Двете инициативи ще бъдат внесени за обсъждане на заседание на Общински съвет Стара Загора.
Подкрепа получи и идеята за изработване по време на детски пленер на цветно мозаечно пано. С него да бъдат покрити компрометирани участъци в парк „Артилерийски“. „Изработването на мозечното пано от децата ще се превърне в своеобразен празник“, каза по време на заседанието вносителят на идеята Стойка Матева от Арт Студио Мозайка. Одобрение получи направеното предложение за кандидатстване за възстановяване на чешмата с минерална вода на Старозагорските бани по проект на бутилираща компания „Девин“, съвместно с Националното сдружение на общините, целящ обновяването на 30 български чешми. Целта е да бъде извършен цялостен ремонт и обновяване на чешмата в курортното селище. Представители на местното НЧ „Христо Ботев 1952“ изразиха желание за реставриране и на скулптурната фигура на жена, която се намира непосредствено над чешмата.

Положителни становища бяха изказани и за поставяне на паметна плоча на бележития старозагорски учител и адвокат  Стефан Зафиров. Одобрение получи и предложението за изрисуване на графити на природна тематика (ловен сокол) на източната фасада на общежитието на ПГВМ „Иван Павлов“ след съгласуване на проект. Идеята е на СНЦ „Зелени Балкани“.