През Страстната седмица Операта представя прекрасна духовна музика

На Велика сряда – 20 април 2022 г., от 19:00 часа в Държавна опера Стара Загора, под диригентството на Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, ще представи ораторията „Страсти по Матея“ от Митрополит Иларион. Солисти са Емилия Иванова- сопран, Ивайло Джуров – бас и Ивайло Йовчев – тенор, хорът и оркестърът на операта.

„В творбата се съдържат текстове от живота на Иисус Христос от първия ден на Страстната седмица до Възкресение Христово. Първата част на произведението се нарича „Свещен плач“ . Евангелието разказва как Иисус Христос е влязъл вече и разпоредил на своите ученици да намерят място за Тайната вечеря. Следват Велики Вторник и Велика Сряда, Велики Четвъртък, когато Той измива нозете на своите ученици и Разпети Петък, когато е заловен и над него вече е съдът до Възкресението – Неделя, когато всички се радваме, че Животът надделя над Смъртта. Творбата е голяма, в 44 части -“Тайната вечеря“ – 14 части; „Съд“ – 13 части; „Разпятието“ -14 части; „Погребение „– 7 части. Те описват страданията на Господ Иисус Христос. Музиката е много красива, барокова, наподобява музика на Бах.“ – разказва Старозагорски митрополит Киприан.

Ораторията „Страсти по Матея” (2006 г.) е написана върху каноничния текст на Евангелие от Матей и богослужебни текстове на Православната църква. Сложната по структура творба, се състои от отделни музикални части, свързани помежду си от епизодите на четене на евангелските откъси. Музиката на ораторията се характеризира с вътрешна дълбочина и съсредоточеност, на моменти – с драматизъм, без излишна патетика и сантименталност, който се редува с молитвено състояние на съзерцание. Ораторията „Страсти по Матея” представлява величествено духовно откровение. Своеобразното му музикално творчество е дълбоко свързано с богатата руска интонационна песенност, често се базира на древните църковни разпеви – знаменен, киевски.

Творбата е особено ярко представена и с ефектна мултимедия, дело на Сергей Голубев.

Композиторът на творбата – Митрополит Иларион (светско име: Григорий Валериевич Алфеев) е сред най-известните съвременни руски богослови и църковни дипломати, патролог и композитор, доктор по философия на Оксфордския университет, доктор по богословие на Светосергиевския богословски инстутит в Париж.

Роден е през 1966 г. в Москва. Учи цигулка и композиция в средно музикално училище – Москва. Постъпва в композиторския факултет на Московската държавна консерватория, но по собствено желание прекъсва следването си и постъпва като послушник в манастир. Впоследствие завършва московската Духовна академия. Ръкоположен за епископ през 2002 г., е определен е за глава на представителството на Руската православна църква в европейските международни организации. През 2003 г. е назначен за епископ на Виена и Австрия. Участник е в Смесената международна комисия за богословски диалог между Католическата и Православната църква. Автор е на повече от 600 публикации, включително на монографии по патристика, догматическо богословие и църковна история.

Митрополит Иларион е автор на няколко мащабни произведения, сред които „Страсти по Матея“, „Рождественска оратория“, „Божествена литургия“, „Всенощно бдение“, „Кончерто гроссо“. За кратко време митрополит Иларион, който работи в различни жанрове – от камерна музика до оратории, става един от най-изпълняваните съвременни руски композитори.

Световната премиера на „Страсти по Матея“ е на 27 март 2007 г. в голямата зала на Московската консерватория. Първото изпълнение в България е на 25 февруари 2013 г. в зала „България“ в София. Първото изпълнение в Стара Загора стана на 28 август 2020 г. на Античния форум „Августа Траяна“.

Росица Ранчева